De Japanse duizendknoop is een enorm woekerende plant. Hij kan bestrating en gebouwen ernstig beschadigen.
Zoek maar eens op internet en u ziet foto’s waarop de plant door asfalt, muren en vloeren breekt. Niet voor niets neemt de gemeente Ridderkerk de bestrijding van deze plant heel serieus.
Zij bestrijden de Japanse duizendknoop tegelijk met de berenklauw. Berenklauw is gevaarlijk bij aanraking. En het sap van de plant kan voor brandwonden zorgen. Twee plantsoorten die we liever kwijt dan rijk zijn.
De gemeente Ridderkerk bestrijdt de Japanse duizendknoop en berenklauw chemisch, 4 of 5 keer per jaar. De laatste ronde is in september. Op sommige plekken bestrijden zij de berenklauw door de plant 5 keer te maaien. Zo wordt voorkomen dat de plant in bloei komt en wordt de plant uitgeput.
In de tuin
Als u de Japanse duizendknoop in de tuin ontdekt, is het belangrijkste: gooi de plant nooit bij het gft, maar altijd bij het restafval! Doet u hem in de gft-container, dan wordt er compost van gemaakt. De Japanse duizendknoop overleeft dat proces. Bij het gebruiken van het compost kan de plant zich weer verder verspreiden. Knip de plant af of giet er kokend water overheen en herhaal dit totdat de plant niet meer terug groeit.
Ziet u in een gemeenteplantsoen Japanse duizendknoop staan? Maak hier dan een melding van. Dan komt de gemeente de plant bestrijden.