Lokaal

Japanse duizendknoop richt schade aan

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende en woekerende plant die voor behoorlijk veel ellende zorgt. Ook Ridderkerk kampt met deze rampzalige plant, die andere planten en struiken verdringt. De wortels veroorzaken schade aan wegen, woningen en andere bouwwerken.

De stengels groeien horizontaal onder de grond en komen overal naar boven waar ze weer een nieuwe plant vormen. De plant groeit soms enkele centimeters per dag en kan uitgroeien tot wel drie meter hoog!

Uit de tuin!
Als de Japanse duizendknoop in uw tuin groeit, dan kunt u de plant het beste direct verwijderen. Knip de plant tot op de grond af. Herhaal dit vervolgens elke week. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd niet meer terug.

Voer de afgeknipte stengels niet af via de composthoop of de bruine container! Doe ze bij het restafval in de groene container. Ieder klein scheutje van de plant kan namelijk ergens anders een nieuw plantje worden. Op deze manier voorkomt u verdere verspreiding van de Japanse duizendknoop.

Er is nog geen goede methode gevonden om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Proeven met chemische bestrijdingsmiddelen werken het best, maar die mag de gemeente niet in de openbare ruimte gebruiken. Daarom knippen en steken wij de Japanse duizendknoop regelmatig af.

Melden bij de gemeente
Ziet u Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Meld dat dan via:

Graag met een foto van de locatie en/of een beschrijving daarvan.