‘Je bent pas stoer als je hulpverleners helpt’

Kinderburgemeester Maylin Ouwens besteedt in haar ‘ambtsperiode’ aandacht aan de hulpdiensten: politie, brandweer en ambulance. Zij verdienen meer respect.

Maylin: “Op TV zie ik dat onze hulpdiensten regelmatig lastiggevallen worden, terwijl ze juist zulk belangrijk werk doen.”

De kinderburgemeester bezocht de afgelopen maanden de Ridderkerkse hulpdiensten. Als laatste nam ze een kijkje bij de brandweer. Van brandweervrouw Amanda van Kuijk en brandweerman Robert van der Linden wilde ze weten hoe ze bij de brandweer terechtkwamen. En of ze agressie van omstanders meemaken. Robert is voor het brandweervak ‘aangestoken’ door zijn vader, die 32 jaar vrijwilliger was bij het Ridderkerkse korps. “Ik zag hoe mijn vader mensen en dieren kon redden. Ik wilde ook dat verschil maken. Waar andere mensen wegrennen van het gevaar, gaan wij er naartoe.” Agressie tegen de brandweer heeft hij zelf nog niet meegemaakt. Maar hij leest er natuurlijk wel over.

Amanda is negentien jaar brandweervrouw. “Van die keuze heb ik geen seconde spijt gehad. Er komt bij het werk van de brandweer veel meer kijken dan je denkt.” Tijdens de jaarwisseling is ze wel eens bestookt met vuurwerk. “Gelukkig werken we goed samen met de politie om dat aan te pakken. Wij doen als hulpverleners gewoon ons werk. Heel vervelend als we daarin belemmerd worden.”

Amanda en Robert denken dat het vooral baldadigheid is. “Ze beseffen niet wat ze doen, ze jutten elkaar op. Maar het is helemaal niet stoer, want als je hulp nodig hebt kan elke seconde tellen. Je bent pas stoer als je hulpverleners helpt.”

Foto: Gemeente Ridderkerk