Jennifer van den Hoek stopt met haar koren

Bijna hadden ze hun 50-jarig jubileum gevierd, maar dit jaar besloot Jennifer van den Hoek het roer om te gooien. De naam ‘De Zangvogels’, de matrozenpakjes en fluwelen jurken zullen wellicht veel mensen nog herkennen. Echter zullen door corona, veranderende tijden en afwezige repetities de koren van Jennifer niet meer in de huidige vorm te zien zijn. We blikken terug met haar op die 49 jaar.

“Het is begonnen in de huiskamer bij mijn ouders. Ik hield van zingen en muziek en kon goed met kinderen opschieten.” Jennifer vertelt een anekdote over haar vader die werkte als boer en ’s avonds thuiskwam in een vol huis, waardoor hij in de keuken moest eten.  “Mijn koren waren nooit een  probleem. We hadden toen zo’n twintig kinderen. We begonnen klein, maar we groeiden snel.” Als gevolg daarvan ging ze naar het hoofd van de Rehobothschool met het verzoek om daar te repeteren. Dat werd goedgekeurd. “Het hoofd kende ik al, want op die locatie was ook zondagsschool. Toen ik twaalf was, was ik juf daar. Zo wist ik dat ik goed kon omgaan met kinderen.” 

Haar eerste koor kreeg de naam ‘De Zangvogeltjes’. “Later is mijn moeder ook jurkjes gaan maken.  Op de markt heeft ze toen allemaal van die kleine vogeltjes gekocht om op kleding te naaien.” Er volgden nog meer groepen:  ‘De Waalrakkertjes’ uit  Rijsoord, ‘Cantorette’ in de Goede Herderkerk en ‘De Maaskrekeltjes’ uit  Barendrecht. “We hadden op een gegeven moment  meer dan zeshonderd kinderen. We zongen in kerken, maar werden ook gevraagd voor de televisie. We gingen een elpee maken en met zo’n tien bussen naar de opnames toe in Den Haag”, schetst Jennifer. 

Buitenlandse optredens

Behalve optredens in Nederland, zongen de koren ook vaak in het buitenland. “Met de oudsten gingen we naar Duitsland, Italië, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Canada. Vooral de laatste plek heeft goede herinneringen opgeleverd. “We waren op 30 april in Canada. Toen zongen we niet  tijdens de aubade. We zongen Vaderlandse liederen bij het consulaat voor een tv-ploeg. Het was heel Nederlands ingericht. En wat ook mooi was: op 4 mei waren zij ook twee minuten stil.” Na Canada zou er nog een trip naar Kenia volgen, maar door een terreuraanslag destijds, zag Jennifer af van het idee. 

Ook Tsjechië was bijzonder. “De communisten waren toen verdreven, dus mensen hadden net meer vrijheid gekregen. We waren in Praag  bezig met zingen aan de voorkant van het regeringsgebouw.” Toen Jennifer zich omdraaide, stonden veel mensen te luisteren en te huilen.  “Wij zongen gospelliederen en de inwoners waren die vrijheid niet gewend. Dat onze liederen hen zo ontroerden, was heel bijzonder.” De lerares geeft aan zowel de kleine als grote optredens te waarderen. “We zongen ooit met een kleine groep in een tehuis. Daar was een man die nergens meer op reageerde, totdat wij een lied begonnen te zingen wat hij wellicht herkende.” De man gaf ineens een reactie. “Toen we zongen, zong hij mee. De verpleging was heel verbaasd. Dat is toch prachtig?!”

Besluit om te stoppen

Ondanks het succes waren er voor Jennifer toch  drie redenen om te stoppen met de koren. “Tijden veranderen. In die tijd was wat wij deden heel bijzonder. De tv-opnames en platen en cd’s opnemen. Tegenwoordig heb je karaoke of kerstmuziek en kun je alles zelf opnemen en bewerken.” Een andere reden is drukte. “Afgelopen tijd konden koorleden niet of zeiden ze af met de repetities.” De laatste reden is corona. “We hebben elkaar al maanden niet gezien.  Het is de vraag wanneer we weer zouden kunnen zingen komend jaar en waar we als koor welkom zijn. Al die dingen bij elkaar, zijn voor mij een reden om te stoppen.”  Jennifer  geeft aan lang te hebben nagedacht over het besluit. “Er is behalve denkwerk, ook veel gebed aan voorafgegaan. En soms komt de tijd dat je dingen moet loslaten.” 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar
Foto: Ridderkerksekinderkoren.nl