Lokaal

Jeugdland gaat met de tijd mee

De sfeer onder de medewerkers en het omgaan met de kinderen. Dat zijn de redenen dat Mien de Waard (74) al 46 jaar vrijwilliger is bij Jeugdland. Ze helpt mee vanaf het begin in 1974. Sinds haar man Arie (77) met pensioen is, is hij ook betrokken. Hij draait van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 augustus zijn zeventiende editie in sporthal De Fakkel.

Kinderen kunnen vier dagen meedoen aan allerlei activiteiten en spellen. Per dag zijn er circa 500 kinderen uit Ridderkerk en omstreken te vinden in de sporthal. Mien: “Aan het einde van de vakantie zijn ze het zat thuis. Hier vermaken ze zich de hele dag.”

De sfeer onderling is de grootste kracht van Jeugdland, vindt Arie: “We zijn met een vaste ploeg, mensen van allerlei pluimages. Er is weleens iets, maar dat wordt meteen uitgepraat.” Ook met de kinderen is het leuk. Mien: “Ze zijn nog steeds netjes en beleefd.” Arie: “Er zitten natuurlijk belhamels tussen. Maar ze weten het: we waarschuwen drie maal en daarna word je eruit gezet. Meestal wordt er goed geluisterd.”

Met de tijd mee

Er is in al die jaren aan de goede sfeer niets veranderd. Mien: “Wel aan de spelletjes. Jeugdland gaat met de tijd mee. Vroeger stonden kinderen in de rij om te werken op de typemachines of met viltstiften te kleuren. Want dat hadden ze thuis niet. Nu komen ze vooral voor de springkussens en buitenactiviteiten.” Maar sommige dingen blijven, zoals de nog steeds populaire timmerhoek en naaihoek en het bloemschikken. De nieuwe activiteiten dit jaar zijn een judo-clinic, basketballen en pizza bakken.

EHBO

Arie en Mien zijn beiden EHBO’ers. Arie: “Het is vooral voorkomen, dus opletten of ze veilig spelen.” Donderdag en vrijdag zijn drukke dagen voor de ploeg. Mien: “Dan worden de kinderen moe. Dan koelen we heel wat ruggen, knieën en enkels. En als we zien dat ze witjes zijn, vragen we of ze al gegeten hebben. Daar gunnen ze zich de tijd niet voor.” Mien helpt ook mee bij de spellen. Arie is er bij de op- en afbouw en wordt er geregeld op uitgestuurd voor een boodschap.

Happening

Jeugdland is elk jaar een happening voor de kinderen, maar ook voor Arie en Mien. Ze stemmen hun vakantie er op af. Zo lang ze nog kunnen, blijven ze vrijwilliger. Arie: “Het zijn wel intense dagen” Dat beaamt Mien: “Je krijg er wel een tuuthoofd van, maar het is ontzettend leuk.”

Het echtpaar heeft het getroffen, vertellen ze, omdat ze dezelfde interesses hebben. Mien: “We zitten bijvoorbeeld ook samen op de zang bij de oratoriumvereniging en zijn lid van EHBO-vereniging Rijsoord. Maar ik wil hem daar niet zien, hoor. We zitten niet aan elkaar vast. Dan heb je tenminste iets te vertellen als je thuiskomt.”

Jeugdland vindt dit jaar plaats van dinsdag 27 augustus tot en met vrijdag 30 augustus. Kijk hier voor meer informatie over het programma.