Lokaal

Jongerenambassadeurs helpen eenzame jeugd

Ridderkerk is tien jongerenambassadeurs rijk. Zij zetten zich in om eenzame jongeren te bereiken en hen een sociaal netwerk te bieden. Jongerenambassadeur Marit: “Het is fijn om andere jongeren te kunnen helpen.” 

De jongerenambassadeurs vallen onder het Jongerenwerk van Facet. De ambassadeurs organiseren gezamenlijk activiteiten in bijvoorbeeld de Loods. Voor deze activiteiten worden jongeren in Ridderkerk uitgenodigd. De hoop is dat wie zich wel eens eenzaam voelt, moeite heeft met contact leggen of meer vriendschappen zou willen, geholpen wordt door die activiteiten. Twee jongerenambassadeurs, Marit en Lucas, vertellen over hun inzet. 

Marit Riemens 

Marit Riemens (17) hoefde niet lang na te denken toen ze werd gevraagd om jongerenambassadeur te worden. “Ik ben rond mijn twaalfde gepest en veel buitengesloten. Daardoor heb ik mij ook regelmatig eenzaam gevoeld. Het is fijn om nu andere Ridderkerkse jongeren te kunnen helpen.” 

Als ambassadeur helpt ze mee om activiteiten te organiseren. Dit vindt één keer in de drie maanden plaats. “Om de activiteiten onder de aandacht te brengen delen we berichten op sociale media en brengen we flyers rond op scholen en bij mensen thuis. Het is leuk om je samen als ambassadeurs in te zetten voor anderen.” 

Marit hoopt vooral dat de jongeren die naar de activiteiten komen zich minder eenzaam gaan voelen. “Ik hoop dat ze net als ik meer vrienden gaan maken. Je hoeft echt niet eenzaam te zijn.”

Lucas Bronder  

Ook Lucas Bronder (18) had een persoonlijke reden om jongerenambassadeur te worden. “Een aantal jaar geleden was ik ook best eenzaam. Ik zeg altijd: ik heb mijn schooltijd ‘overleefd’. Inmiddels heb ik door de soos+ in De Loods een fijne groep vrienden. Dat wil ik nu ook graag aan andere jongeren bieden.”

Lucas komt inmiddels al een aantal jaar in de soos en is nu ook ambassadeur. Hij helpt met het organiseren van activiteiten. “Ik probeer bij brainstormsessies altijd zoveel mogelijk ideeën te delen. Dat helpt om gezamenlijk weer tot nieuwe activiteiten te komen.” 

Tijdens de activiteiten probeert Lucas altijd de eenzame jongeren te benaderen. “Meestal zijn ze wat verlegen. Ik knoop altijd een gesprekje aan en betrek ze in de groep. Zo hoop ik dat ze zelf meer contact durven te maken en ook een vriendengroep creëren.” De hulp die Lucas de jongeren zo biedt, geeft hem veel voldoening. Voorlopig blijft hij zich dan ook inzetten voor jongeren in Ridderkerk. “Zolang het kan, blijf ik het doen.”

Benieuwd naar de activiteiten die de jongerenambassadeurs organiseren? Kijk op Instagram via @jongridderkerk, op Facebook via Jong Ridderkerk of mail naar evinabeekink@facetridderkerk.nl.

Foto: Gemeente Ridderkerk