Lokaal

Jos Wesdijk Fotografieprijs voor beste (amateur)foto

Vanaf 2024 wordt er in Ridderkerk jaarlijks een fotografieprijs uitgereikt aan plaatselijke (amateur)fotografen: de Jos Wesdijk Fotografieprijs. 

Jos Wesdijk was ruim veertig jaar in dienst van Gemeente Ridderkerk en ging op 1 september met pensioen. Hij vervulde al die jaren de functie van communicatieadviseur en woordvoerder van het college van burgemeester en wethouders. Voor Gemeente Ridderkerk en het Barendrechtse weekblad De Schakel – waar hij ook decennia werkzaam was – was hij ook professioneel fotograaf. Wesdijk maakte in de loop der jaren duizenden (pers)foto’s van alle activiteiten van het gemeentebestuur en van evenementen in Ridderkerk. Als eerbetuiging is daarom de Jos Wesdijk Fotografieprijs ingesteld. Die zal vanaf volgend jaar jaarlijks uitgereikt worden voor de beste (amateur)foto.

Verrassing

De prijs was een grote verrassing voor Wesdijk, die vorige week afscheid nam van de gemeente. Bij dit afscheid maakte wethouder Fleur Stip (cultuur) bekend dat Gemeente Ridderkerk de fotoprijs gaat uitreiken. Wesdijk: “Ik mag niet alleen jurylid zijn, maar de prijs krijgt ook mijn naam: de Jos Wesdijk Fotografieprijs. Die zag ik niet aankomen, het is een grote eer!”

Op de foto boven is te zien hoe Jos Wesdijk (uiterst rechts) werd verrast door het college van B en W met de bekendmaking van de naar hem vernoemde prijs.

De prijs wordt in 2024 voor het eerst uitgereikt. De inzendingen zullen worden beoordeeld door een jury, met daarin onder meer Jos Wesdijk zelf. Alle inwoners van Ridderkerk kunnen meedoen en hun mooiste, in Ridderkerk gemaakte, foto insturen.

Foto: Robbie ’t Jong