Lokaal

Kick-off Coalitie tegen Eenzaamheid in Ridderkerk

Donderdag 9 maart 2023 was de kick-off van de Coalitie tegen Eenzaamheid Ridderkerk in Wijkcentrum West. Leden van de lokale coalitie sloten aan bij de seniorensoos, ondertekenden het samenwerkingsverband en maakten een praatje met de bezoekers van de soos. Wethouder Fleur Stip opende de kick-off en toonde voor het eerst de beelden van nieuwe bewustwordingscampagne ‘Ridderkerkers kijken naar elkaar om’ die in maart start.


Wethouder Fleur Stip van gemeente Ridderkerk, Bart Bahlman van Stichting Present, Artem Moorlag van Wooncompas, Ineke Mientjes van Centrum voor Jeugd en Gezin en Leslie Hartman van Facet Ridderkerk ondertekenden het samenwerkingsverband en gaven daarmee het startsein voor de Coalitie tegen Eenzaamheid Ridderkerk. Regisseurs Eenzaamheid Rene Belder (volwassenen) en Aaron Broere (jongeren) van Facet Ridderkerk waren ook aanwezig en vertelden: “We mikken op een brede coalitie van bedrijven en partners die met ons eenzaamheid signaleren en aanpakken. Niet één partij heeft de oplossing.”. Er zullen regelmatig tekenmomenten zijn met nieuwe coalitiepartners volgen.

Ridderkerkers kijken naar elkaar om

 “Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid door alle lagen en leeftijden van Ridderkerk heen en daar hebben we iedereen bij nodig”, vertelt Rene Belder, regisseur Eenzaamheid van Facet Ridderkerk. Tijdens de kick-off werd daarom ook het startsein gegeven voor de bewustwordingscampagne ‘Ridderkerkers kijken naar elkaar om’ die de komende maand op verschillende plekken in Ridderkerk te zien is. “In de campagne staan levensgebeurtenissen waarbij eenzaamheid op de loer ligt centraal. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of overlijden van een naaste, een verhuizing of met pensioen gaan. We spreken alle Ridderkerkers aan, want alleen samen kunnen we eenzaamheid tegengaan.”. De komende maand wordt veel aandacht gegeven aan het onderwerp eenzaamheid via acties en uitingen in de media.


Socials vs reality

“Eenzaamheid is een groot probleem. Vooral het percentage jongeren dat zich eenzaam voelt valt mij op. In Ridderkerk gaf tijdens coronatijd bv. 17% van de jongvolwassenen aan ernstig eenzaam te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we eenzaamheid ook onder deze groep onder de aandacht brengen en aanpakken”, zegt Aaron Broere, regisseur Eenzaamheid en jongerenwerker bij Facet Ridderkerk. “De campagne voor jongeren richt zich vooral op hoe vertekend de wereld van sociale media en online gamen kan zijn. Online kan het leven van iemand er nog zo tof uit zien, maar je weet nooit wat er echt in iemands leven afspeelt. Het is goed om daarbij stil te staan. Jongeren die het moeilijk vinden om contact te maken met leeftijdsgenoten of zich (sterk) eenzaam voelen, worden aangemoedigd om in gesprek te gaan met de jongerenwerkers van Facet Ridderkerk.”


Meer informatie

Voel jij je eenzaam of ken je iemand die zich eenzaam voelt? In Ridderkerk kun je terecht bij www.signaalpunteenzaamheidridderkerk.nl voor informatie en hulp. Het signaalpunt is door de gemeente Ridderkerk, in samenwerking met de Coalitie tegen Eenzaamheid Ridderkerk, opgericht om eenzaamheid tegen te gaan. De gemeente werkt daarvoor samen met partners die zich hebben aangesloten bij de Coalitie tegen Eenzaamheid Ridderkerk.

Wil jouw organisatie of bedrijf meewerken om eenzaamheid in Ridderkerk tegen te gaan en partner worden? Neem voor meer informatie contact op met Rene Belder, Rene.Belder@facetridderkerk.nl.

Foto’s: Wessel Dekker