Kijk uit voor babbeltrucs

Even een glaasje water, even naar het toilet of een goede aanbieding aan de deur: nu de meeste mensen veel thuis zijn kunnen onbekende mensen om verschillende redenen bij u aanbellen. Deze mensen hebben met hun ‘babbeltruc’ meestal geen goede bedoelingen. Met deze tips blijft u veilig in uw eigen huis.

Het is belangrijk dat u alleen de deur opendoet als u iemand verwacht of als u iets besteld heeft. Kijk altijd even door uw (digitale) deurspion. Ga niet in op het verzoek van een (nette) onbekende met een smoes, bijvoorbeeld het vragen om een glaasje water, gebruik maken van de telefoon of het toilet, een bloemetje aannemen of een nieuwe bewoner die de kamer wil bekijken.

Gebruik uw deurkierstandhouder
Als u toch open heeft gedaan, spreekt u af dat deze persoon terugkomt als iemand bij u is. Zet uw deurkierstandhouder open om te zorgen dat deze persoon niet naar binnen kan. Doe dat ook als u in gesprek bent.

Verkoop aan de deur en bestellingen
Kijk ook uit met oplichters die u iets willen verkopen aan de deur. Vraag naar een legitimatiebewijs, maar vertrouw dan niet volledig op de echtheid daarvan. Dat is namelijk lastig om te zien. U kunt altijd even bellen naar het bedrijf waar de man of vrouw zou werken. Sluit dan de deur en kom later terug.

Veel mensen laten producten thuis bezorgen. Neem ook alleen een bestelling van de buren aan als u dat afgesproken heeft. Voor bestellingen van buren hoeft u nooit te betalen.

Kijk uit met betalen aan de deur
Gaat u even geld halen voor een collecte? Doe dan de deur altijd dicht en kom later weer terug. Het is ook belangrijk dat u alleen met uw pinpas aan de deur betaalt als u zelf iets besteld heeft. Geef ook niemand uw pincode of pinpas, ook niet aan bedrijven. Als u een eigen bestelling wilt betalen met uw pinpas laat u zich niet afleiden en schermt u de pincode goed af.

Blijf bij uw bezoek en laat u niet afleiden
Als u toch iemand binnen laat sluit u uw deur achter u, blijft u bij uw bezoek en laat u zich niet afleiden.