Kijk uit voor eikenprocessierups

De eikenprocessierups voelt zich inmiddels erg thuis in Nederland. Ze nestelen zich in veel eiken, ook in Ridderkerk. De brandhaartjes van deze rups zijn gevreesd. Wie ze per ongeluk aanraakt, kan last krijgen van jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen. Daar zit niemand op te wachten.

In juni neemt overlast waarschijnlijk weer toe. De rupsen vormen namelijk in deze tijd van het jaar massaal brandharen en vormen grote nesten. Ook de temperatuur speelt een rol. Bij warm weer en een stevige wind is de overlast van de eikenprocessierups het grootst. Bij hitte zoeken de rupsen namelijk een koeler plekje onderaan de boomstam en kruipen ze zelfs in de grond. Ook worden ze onrustiger. Doordat de rupsen zich verspreiden kunnen brandharen makkelijker loskomen.

Aaltjes

De gemeente heeft al eerder al maatregelen genomen om de rupsen te bestrijden. Op verschillende momenten zijn kleine aaltjes in (vooral) eiken gespoten. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en zorgen dat eitjes niet uitkomen. De aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren. Dit is dus een natuurlijke methode om de eikenprocessierups te bestrijden.

Meldingen

Helaas zullen er toch altijd nog nesten zijn. De gemeente heeft een aannemer ingeschakeld die deze wegzuigt na meldingen van overlast. Heeft u zo’n verzoek? Meld het de gemeente.