Kinderburgemeester Maylin Ouwens tekent bij

Nu de zomervakantie in zicht komt is het tijd terug te kijken op een (school)jaar met de eerste kinderburgemeester van Ridderkerk. Per slot van rekening loopt de ambtstermijn van Maylin Ouwens bijna af. Wat is er terechtgekomen van haar ambities en wat vindt zij er zelf van? 

Recente activiteiten zijn bezoekjes aan politie en ambulance. Waarom daar een bezoek brengen? Maylin geeft aan dat de hulpdiensten meer respect verdienen. Soms worden zij enorm tegengewerkt. En dat terwijl de hulpdiensten willen helpen, als er iemand gewond is bijvoorbeeld. Dus, zo zegt Maylin, “zie de hulpdiensten als je vriend!” Maylin vindt het erg belangrijk dat de zorg goed haar werk kan doen en daarbij niet gehinderd wordt. Zij kan zich bijzonder kwaad maken als ze leest dat er weer problemen waren met de hulpverleners. Maylin kijkt me nu aan met grote, felle, ogen. Haar zo gevraagd hebbende waar haar felheid en idealisme vandaan komen geeft zij aan dat zij dat van haar vader heeft (vader gniffelt hier…).

Een probleem is dat veel mensen vandaag de dag nogal onverschillig kunnen zijn en maling hebben aan veel zaken. De jeugd komt zo ook vaak negatief in het nieuws.  Maakt Maylin op school veel onverschilligheid onder de jeugd mee? Zij vindt van niet. Veel kinderen gedragen zich behoorlijk. “Normaal” doen kan dus blijkbaar wel. Maar wellicht straks op het vervolgonderwijs kan dat gaan veranderen als de kinderen ouder worden.

Nu is zij de “oudste” in school als groep 8-er. Durft zij straks op de nieuwe school als “ukkie” zich ook nog wel zo nadrukkelijk te uiten? “Natuurlijk”, zegt ze. “Ik durf me wel te roeren. Ik heb mijn mondje wel bij me en  ik laat het ze wel weten.”

Zij vindt terugblikkend op het afgelopen jaar het wel jammer dat zij last heeft gehad van het feit dat niet alles mogelijk was door corona. Wel is ze erg tevreden en vooral erg trots op wat ze heeft bereikt. De meeste van haar plannen heeft ze ondanks die corona redelijk kunnen uitvoeren. En veel meegemaakt, zoals de uitreiking van de vrijwilligersprijzen en een bezoek aan een hospice.  Het enige wat echt jammer is, volgens Maylin, is dat zij geen intocht van Sinterklaas heeft kunnen meemaken. Daar heeft zij enig verdriet van gehad.

Gelukkig zijn er nog een paar weken tot de zomervakantie, dus is de vraag aan haar wat zij nog zou willen gaan doen? Want dan volgt bijna het afscheid als kinderburgemeester. Zij lacht en zegt luid dat ze een verrassing heeft. Na overleg met haar ouders en niet in het minst Maylin zelf is door de gemeente Ridderkerk besloten haar missie met een jaar te verlengen. Vanzelfsprekend omdat het afgelopen jaar een raar jaar was, maar ook omdat zij goed gepresteerd heeft als kinderburgemeester. Dit besluit is wel onder voorwaarde dat haar nieuwe school waaronder toetsen en huiswerk hier niet onder mogen gaan lijden. 

Een vraag die dan opkomt wordt gesteld aan wethouder Marten Japenga: is de gemeente nu niet van haar geloof gevallen door te kiezen voor een jaar lang een kinderburgemeester die niet in groep acht zit en al een jaar erop heeft zitten? Zijn reactie is dat dit eenmalig is en een bijzonder geval. “Corona was een bijzondere tijd en dat vraagt om een bijzondere reactie en dan moeten we nuchter daarin zijn.” Verder geeft de gemeente aan bijzonder blij en tevreden te zijn met de huidige kinderburgemeester. Over een jaar zullen er wel gewoon weer verkiezingen zijn onder de kinderen uit groep acht. En zal er dan dus een nieuwe kinderburgemeester komen. Maar het komende jaar hebben we nog Maylin Ouwens, als zij ook wil. En dat wil ze!

Maylin geeft vol trots aan zich te verheugen op nog een jaar burgemeesterschap. En of zij dan nog nieuwe missies zal toevoegen aan haar huidige? Daar moet ze nog even over nadenken…

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.

Foto’s: Wendy Harreman
Gemeente Ridderkerk