Kloek boek over Rijsoord voor college

De plaatselijke historicus Adrie Maliepaard was vorige week te gast bij burgemeester en wethouders van Ridderkerk. In de collegekamer presenteerde hij zijn nieuwste boek over de geschiedenis van onze gemeente. Dat deed hij samen met Hans van Gelder, die aan de uitgave heeft meegewerkt.

Het derde deel van de serie ‘Een historische wandeling door de oude kernen van Ridderkerk’ gaat over Rijsoord in de periode van 1331 tot 2019.

Eerder al, op 19 oktober, nam wethouder Japenga – die het voorwoord schreef – het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in Ross Lo- vell. Maar, zo dacht Maliepaard, de andere collegeleden behoren het boek ook in de kast te hebben. De schrijver bezocht de afgelopen jaren meer dan duizend keer aller- lei archieven. Het vaakst kwam hij in het Nationaal Archief in Den Haag, maar ook in de stadsarchieven van Dordrecht en Rotterdam wist Maliepaard de weg. Van alle opgezochte documenten maakte hij foto’s. Thuis ging hij aan de slag om er een doorzoekbare verzameling van feiten en gebeurtenissen van te maken. Het boek over Rijsoord is gebaseerd op uiteindelijk 943 bronnen, waarvan het oudste historische bewijs teruggaat naar 1331.

De uitgave van dit boek met 368 pagina’s is mede mogelijk gemaakt door de gemeente en het fonds Fonobori.

Foto: Gemeente Ridderkerk