Kom in actie tegen zwerfafval

Minder zwerfafval zorgt voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Toch zijn er nog steeds plekken met veel zwerfafval. Om daar wat tegen te doen, stelt de gemeente materialen beschikbaar.

Afval hoort niet in de natuur thuis. Het is slecht voor mens en dier. Veel afval komt in minuscule deeltjes in het water terecht. Dieren zien het afval aan voor voedsel, met vaak de dood tot gevolg.

Pakket aanvragen

Diverse inwoners hebben al een zwerfafvalpakket aangevraagd. Een pakket bestaat uit een tasje met een grijper, veiligheidsvestje, vuilniszakken, handschoenen en een ring. Daarmee haalt u gemakkelijk afval van straat, terwijl u de hond uitlaat of een wandeling maakt bijvoorbeeld.

Grote groepen

Voor grotere groepen hebben we een zwerfafvalkist of een aanhanger. In de kist zitten materialen om tot dertig personen een zwerfafvalactie te doen. In de aanhanger zitten alle materialen voor vijftig personen.

Opschoondag

Zaterdag 21 maart is de Landelijke Opschoondag. Inwoners, verenigingen en scholen gaan die dag of week aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Doet u ook mee?

Meld uw initiatief aan op www.onzetoekomstisduurzaam.nl. U kunt zich hier ook aanmelden voor Landelijke Opschoondag.