Lokaal

Kunst in de Oudheidkamer

Vrijdagavond 17 augustus werd onder grote belangstelling in de Ridderkerkse Oudheidkamer een nieuwe wisseltentoonstelling geopend, waarin werk te zien is van drie kunstenaars.

De tentoonstelling, die werd geopend door Rob Burgerhout loopt van woensdag 15 augustus tot en met 29 september 2018. Er zijn werken te zien van de kunstenaars Trijnie van der Waal (beelden), Krijn Rook (schilderijen en grafiek) en Ariane van der Hulst (beelden). 

Ariane over haar werk:
“Ik ben met beeldhouwen begonnen in 2009 bij Atelier Jetzes. Mijn uitgangspunt is meestal het stuk steen dat ik heb, hier zie ik een vorm in. Dat kan abstract of realistisch zijn. Soms bedenk ik van te voren wat ik ga maken en zoek hier een stuk steen bij. Vanuit de vorm van de steen ga ik werken, de vormen ontstaan tijdens het beeldhouwen en worden ook tijdens het werken nog aangepast. Ik hou ervan om de originele steen gedeeltelijk zichtbaar te laten in mijn werk zodat je kunt zien waar het beeld uit is ontstaan. Alle werken die ik maak zijn originele werken waarvan er maar een bestaat.”

Krijn Rook schildert al ruim 45 jaar. Hij schildert en etst bij voorkeur stillevens en taferelen. Zijn werken zijn rustig, harmonisch en verstild. De stillevens bestaan uit gebruikte alledaagse attributen waarop de ’tijd’ zijn sporen heeft nagelaten. Bijvoorbeeld een oude vuilnisemmer, een versleten rugzak of zomaar een paar flesjes. De compositie, kleur en licht/donker verhouding geven ritme aan de werken en bepalen uiteindelijk de sfeer. Naast het schilderen is het maken van grafiek een belangrijke uitdrukkingsvorm voor hem. De grafiek kent veel technieken en is een ambachtelijk proces. Hij experimenteert graag en voert de grafiek uit in één techniek of in een combinatie van technieken zoals lijnets, aquatint, drogenaald en mezzotint. 

Trijnie over haar werk: 
“Ik zocht tijdens vakanties in de Alpen altijd al naar mooie steentjes. Daardoor ben in geïnteresseerd geraakt in beeldhouwen en ben in 2004 begonnen bij Louis Jetzes. Hij was een meester in zijn vak en ik heb veel van hem geleerd. In 2007 is hij overleden en is Atelier Jetzes voortgezet door 4 cursisten. Ik ben altijd al gefascineerd door stenen, heb ze overal vandaan meegenomen, er is zoveel te zien in een steen. Mijn huis ligt dan ook vol met stenen. Ik beleef veel plezier in het beeldhouwen in albast en speksteen en vergeet tijdens het beeldhouwen alles om me heen. Sommige stenen vind ik zo mooi dat er eigenlijk niet veel voor nodig is om een mooi kunstwerk te maken. Toch is het altijd weer een wonder wat er na het polijsten van de steen tevoorschijn komt.”

De Oudheidkamer aan de Kerksingel 26 te Ridderkerk is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. Let op: op de Kerksingel geldt een parkeerverbod.

Foto’s: Arjan ’t Jong