Een aantal Rijsoordse verenigingen en inwoners hebben de werkgroep Volksbelang Rijsoord opgericht. Ze willen meepraten over de toekomst van de Museumschool en de Opstandingskerk.
Evelyne Hoogeboom en Bas Verhoeven leggen uit wat Volksbelang Rijsoord wil bereiken. Ze doen hun verhaal aan de oever van de Waal. Aan de overkant draait de molen rustig zijn rondjes, een roeiboot vaart voorbij. Alsof de tijd heeft stilgestaan.
De werkgroep stapt in de voetsporen van het initiatief Het Volksbelang uit 1913. Toen was het doel om het dorp een buurthuis te geven. Met hulp van de twee kerken werd dat gerealiseerd. Het gebouw Volksbelang uit die tijd bestaat nog steeds alleen is nu een woonhuis geworden.
Inmiddels heeft het dorp al tientallen jaren geen buurthuis of ontmoetingsruimte meer. Natuurlijk, er is sociëteit La Pipe, op de zolder van de oude Gereformeerde pastorie. Deze wordt goed bezocht door oudere inwoners. Maar de ligging op een zolder is niet ideaal. Bovendien is de toekomst van het gebouw onzeker. “We hebben niets meer op Rijsoord”, vat Bas Verhoeven samen.
Steun
Bij het zoeken naar een oplossing voor dit probleem wordt Volksbelang Rijsoord gesteund door onder meer de Oranjevereniging, Klassiek op de Waal, behoud Museum, Schildersdorp en de IJsclub Rijsoord met Draai om de kraai voor opslagruimte. Bovendien is er steun van een toenemend aantal bewoners van Rijsoord.
“De Museumschool en het plein van de kerk zijn een mooie plek om samen te komen”, zegt Evelyne Hoogeboom. Tijdens een avond van de gemeente over de toekomst van de school is dit ook ter sprake gekomen.
“We willen nu het initiatief pakken en er samen met het hele dorp iets moois van maken”, vervolgt Evelyne. Het museum in de school past bij het plan. “Het Capitulatiemuseum moet echt behouden blijven. Het verhaal van de capitulatie kan in twee of drie lokalen verteld worden. Er zijn veel spullen over de Tweede Wereldoorlog in het dorp. Die kunnen daar tentoongesteld worden.”
De rest van de oude school kan dan een wijkgebouw met verschillende ruimtes en restaurant worden, met terras aan de Waal, onder de monumentale kastanje. Sociëteit La Pipe kan dan verhuizen naar de school. Er kan een steiger worden gebouwd waar boten kunnen worden verhuurd.
De toekomst van de kerk is onzeker. “Momenteel is de kerkelijke gemeente-eigenaar van de kerk en grond en bepalen zij aan wie de kerk verkocht wordt. We hopen dat de kerkenraad ook ons plan een warm hart wil toedragen. We begrijpen dat dit een lastige situatie is maar zijn wel blij dat we open met elkaar kunnen praten”, leggen Evelyne Hoogeboom en Bas Verhoeven uit.
Als het gebouw zou verdwijnen, dan zou er volgens hen bijvoorbeeld samen met Gemeente Ridderkerk een plein van gemaakt kunnen worden voor ontmoeting en organiseren van evenementen. Daarbij denken ze aan de aankomst van Sinterklaas, de gondelvaart, Klassiek op de Waal, kerstboom met mini kerstmarkt en bijvoorbeeld de terugkeer van de Rezoorddag.
Geld
Het idee van Volksbelang Rijsoord kost geld. Natuurlijk wordt dan gekeken naar de gemeente. “Wij hebben recht op een buurthuis”, stelt Bas Verhoeven. “Wij zijn blij dat Gemeente Ridderkerk actief en positief met ons samenwerkt. De gemeente Ridderkerk onderzoekt de kans op een bijdrage van het Rijk.”
Er wordt onderzocht of de school Rijksmonument kan worden. Dan is er recht op subsidie van het Rijk. De beslissing daarover valt in september. De werkgroep hoopt ook op steun van inwoners en bedrijven in Rijsoord.
“Dit is de laatste kans op een buurthuis in het midden van Rijsoord. Het is nu of nooit”, aldus Evelyne Hoogeboom en Bas Verhoeven.
Wie op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Volksbelang Rijsoord, kan de werkgroep volgen op Facebook en Instagram.
Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.