Lokaal

Leegstand in het Winkelhart: ‘We hebben aanbod voor nieuwe huurders’

Steeds meer winkels verdwijnen in het winkelcentrum van Ridderkerk. Door de coronacrisis gingen veel bedrijven failliet. Nashdat Zee, van Bakkers Hommen Waerdevast welke onder meer eigenaar is van de Jorishof, ziet daar binnenkort hopelijk verandering in komen. “Zoals de plannen nu gaan, ben ik er wel van overtuigd dat de leegte minder zal worden.”

Behalve nieuwe huurders vinden, is er ook de keus om oude verhuurders te laten  uitbreiden. “Daar zijn mogelijkheden en opties voor. Dat hangt natuurlijk ook van de verschillende huurders af of zij het zien zitten om uit te breiden”, zegt Zee. Hij erkent dat er in feite nog genoeg winkels zitten voor de consument, maar dat het corona probleem nijpend is  voor de winkeliers en de verhuurders. “Behalve minder inkomsten heb je natuurlijk ook minder voor het oog. En door leegstand kun je het niet meteen doorverhuren.” 

Achter de schermen zijn er gelukkig al wel gesprekken gaande met potentiële nieuwe huurders. “Ze zijn nog niet over de drempel, maar hebben wel concrete interesse in de Jorishof.” Zee geeft aan dat er wel goed gekeken wordt naar wat voor huurder het is. “We willen dit snel doen, maar ook wel zeker weten dat het een zaak is die in het winkelcentrum past en het kan versterken.” Wat voor soort winkeliers dat zijn, laat nog even op zich wachten. Ook blijft het de vraag wat er op de oude locatie van Bibliotheek Aanzet komt. Dit kunnen zowel woningen als winkels worden.   

Vervolgstappen

Met de huidige huurders zijn ook afspraken gemaakt met betrekking tot huur. “We hebben maatregelen getroffen om vanuit onze kant een steentje bij te dragen. Daarbij hebben we ook gekeken naar de individuele situatie van de winkelier en proberen we naar de toekomst te blijven kijken.” Tot slot gaat Zee om de tafel met leden van de BIZ (een samenwerkingsverband tussen de eigenaren van de verschillende winkelcentra). Gezamenlijk willen de verschillende partijen kijken wat ze aan de leegstand kunnen doen. “We delen dan informatie met elkaar en hopelijk komen we gezamenlijk tot goede vervolgstappen.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar
Foto: Wessel Dekker