Lokaal

Leerlingen Gemini in debat in raadzaal

Leerlingen van het Gemini College gingen donderdag 12 mei in debat met leerlingen uit Italië en Oostenrijk. De internationale uitwisseling vond weer voor het eerst in drie jaar plaats.

Het debat werd gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. Leerlingen van 4 havo en 5 vwo moest debatteren over twee stellingen. De eerste stelling luidde: ‘De corona-aanpak had nadat het als pandemie werd bestempeld, niet per land maar Europees aangepakt moeten worden’. De tweede stelling was: ‘Een onschuldig stofje toevoegen aan het drinkwater met als resultaat dat mensen zich mentaal beter voelen, is volledig verantwoord’.

Wethouder Marco Oosterwijk was voorzitter tijdens het debat. Hij ontving de leerlingen en vertelde kort iets over zijn werk als wethouder. Aan het einde van het debat koos hij twee leerlingen die de titel ‘beste debater’ kregen. 

Programma

Het debat in de raadzaal was onderdeel van een uitwisselingsweek. Veertien Italiaanse en twee Oostenrijkse leerlingen waren een week in Nederland. Samen met de leerlingen van het Gemini College hadden ze een vol programma. De internationale leerlingen kregen onder andere een rondleiding door het Gemini, ze bezochten Amsterdam en gingen bowlen. Ook werd er een gewerkt aan een magazine over ‘fake news’ (nepnieuws). 

De uitwisseling werd mogelijk gemaakt door de Erasmus+ subsidie. Het Gemini College organiseert al meer dan twintig jaar uitwisselingen met Europese studenten. Zo hebben ze goed contact met een Italiaanse, Oostenrijkse, Finse en Duitse school.