Lokaal

Leerlingen van Portus Farelcollege zetten hun talenten in voor betere wereld

Op vrijdag 24 februari 2023 werden alle 1200 leerlingen van het Portus Farelcollege in Ridderkerk verrast met een Young Impact Take Over. Ze ervoeren tijdens deze bijzondere schooldag hoe ze met hun talenten een positieve impact konden maken op de samenleving. Zo organiseerden ze een massale opruimactie en zamelden ze slaapzakken in voor vluchtelingen. Dit was de afsluiting van een schoolweek die volledig in het teken stond van burgerschap, migratie en ‘over je eigen grenzen heen kijken’. Deze dag werd georganiseerd door jongerenorganisatie Young Impact, een van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in ons land.

Young Impact Take Over

Zodra Young Impact de school binnen ging, was het één groot feest. Er werd een podium opgebouwd en de DJ zorgde meteen voor een dosis energie. Tijdens het ochtendprogramma kregen alle leerlingen van het Portus Farelcollege lessen over het thema migratie. Zo kregen ze een lezing van Sheltersuit – een organisatie die jassen maakt voor vluchtelingen en daklozen – en deelde Anwar Manlasadoon, die ooit vluchtte uit Syrië, zijn verhaal met de leerlingen. Daarnaast kregen alle leerlingen in de ochtend workshops waarin ze leerden wat hun unieke talenten waren en welke maatschappelijke thema’s zij belangrijk vonden.

Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: “Wij geloven dat iedere jongere een positieve impact kan maken. Tijdens een Young Impact Take Over ontsteken onze trainers ‘vonkjes’ bij de deelnemende leerlingen: we laten hen ervaren dat zij het in zich hebben om een verschil te maken.”

Impact

Tijdens het middagprogramma kwamen alle leerlingen in actie voor een maatschappelijk thema naar keuze. De leerlingen ruimden zwerfafval op, krijten regenboogzebrapaden voor lhbti-acceptatie, schreven kaartjes voor een verpleeghuis in de buurt, zamelden slaapzakken in voor Sheltersuit, verzamelden spullen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië en maakten kunstwerken over mentale gezondheid. De dag werd daarna feestelijk afgesloten in de aula.

Onno Arts, rector Portus Farelcollege: “Wij hadden een groot vertrouwen in onze leerlingen en hun waardevolle bijdrage aan de samenleving. Nu en in de toekomst, in het groot en in het klein.”