Lokaal

Lezingen tijdens Nacht van de Nacht

Zaterdag 28 oktober 2023 was het ‘Nacht van de Nacht’. Duizenden lichten gingen uit en door het hele land werden evenementen gehouden in het donker. In Ridderkerk hield Stichting Natuurbeheer Waalbos lezingen en een nachtwandeling door het Waalbos.

Om 19.30 uur verzamelden de deelnemers bij bezoekerscentrum De IJsvogel aan de Waalweg. Daar kregen zij eerst informatie over nachtdieren, het belang van donkere nachten en over de sterrenhemel. Ook wethouder Peter Meij was aanwezig bij de lezingen en opende de avond.

Wethouder Meij: “Grote hoeveelheden licht hebben een nadelig effect op de natuur. Denk aan vogels, vlinders en vleermuizen die gedesoriënteerd raken. Het is belangrijk dat we daarom af en toe bewust stilstaan bij de hoeveelheid licht die we elke nacht de wereld in sturen.”

Overbodige verlichting

Na de lezingen was het tijd voor de wandeling, die helaas door het slechte weer flink was ingekort. Deze eindigde weer bij het bezoekerscentrum. Daar konden de wandelaars opwarmen. Onder het genot van chocolademelk en glühwein werd nog even nagepraat.
Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Alle overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het natuurlijke ritme van mensen en dieren verstoord. Help ook mee lichthinder tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld sensorlampen, tijdschakelaars of bewegingsmelders in plaats van lampen die de hele nacht branden. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kunnen we veel geld en energie besparen.

Foto: Gemeente Ridderkerk