Twee weken geleden was het Burendag, een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar in de buurt. Moeten we het echter houden bij deze ene zaterdag in het jaar? Een Lief en Leedstraat kan hierin helpen. Facet heeft een interview gehouden met de twee gangmakers van de Meerkoet, één van de allereerste Lief & Leedstraten in Ridderkerk. Suzanne en Sabrina over de meerwaarde van een Lief & Leedstraat: “We wonen in een straat waar we elkaar kennen en met elkaar verbonden zijn. We wonen in een leuke en veilige straat. Vooral voor de kinderen, senioren en kleinkinderen die er komen vinden wij dit belangrijk. We hebben daarnaast meer begrip voor elkaar. Het zorgt voor een stukje gemoedelijkheid.”
Suzanne en Sabrina, beiden geboren en getogen in Ridderkerk vertellen met alle liefde over hun ervaringen als gangmakers van de Meerkoet. Zij doen dit samen met Leni en Anke, die betrokken zijn bij de activiteiten die zij organiseren. Vanuit hun verschillende invalshoeken vullen ze elkaar aan en vormen ze een goed team.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om gangmaker te worden voor jullie straat? Wat was jullie motivatie?
“Tijdens de Coronatijd hebben wij briefjes in de bus bij onze buren gedaan om te laten weten dat wij er voor hen zijn en eventueel boodschappen kunnen doen voor de mensen die dat zelf niet kunnen of willen. En met het idee om hulp, de vraag en het aanbod bij elkaar te krijgen. Vlak daarna zagen we de advertentie voorbij komen dat Facet op zoek is naar 30 Lief & Leedstraten en toen dachten wij: Dit is precies wat wij nodig hebben. Eigenlijk doen we al heel veel zelf, maar dit kan ons wat extra’s bieden en we kunnen het dan een naam geven.”
Wat is volgens jullie de meerwaarde van een Lief & Leedstraat en waarom zouden meer straten een Lief & Leedstraat moeten worden?
“Het belangrijkste vinden wij dat we weten wie er in de straat wonen. Voor de mensen die eenzaam zijn en hulp nodig hebben, is het toegankelijker om hulp te vragen. Veel mensen zijn, vooral na de Coronatijd, een stuk afstandelijker geworden. Juist dan is het belangrijk om elkaar te vinden als dat nodig is. Er is nu zo veel meer verbinding ontstaan en we hebben een veel betere band met elkaar gekregen. Dit gunnen wij anderen ook. Tot slot zorgt het ook voor een veiliger gevoel in de straat. Iedereen is alert en de buren ervaren dat als zeer prettig.”
Welke vaardigheden heb je volgens jullie nodig om gangmaker te worden?
“Sociaal zijn, bij iemand durven aanbellen, al is het voor een praatje en inlevingsvermogen hebben.”
Wat is het meest leuke of bijzondere wat jullie hebben meegemaakt en wat werd het meest gewaardeerd?
“Het geld dat we hebben ingezameld voor de bloemstukken voor een overleden buurman. Doordat we een Lief & Leedstraat zijn geworden is er meer binding ontstaan in de straat waardoor hier ruimte voor was gecreëerd. Verder staat de actie los van de Lief & Leedstraat maar omdat we elkaar nu beter kennen en er meer verbinding is onderling, konden we deze actie opzetten. Het was erg mooi en ontroerend om te zien.
Daarnaast hebben we heel veel mooie evenementen georganiseerd. Van oliebollen bakken met oud en nieuw tot kraampjes in de straat op Koningsdag. Wat overigens een heel tof event was! Volgens sommige zelfs de leukste Koningsdag ooit. Het feestje was dichtbij huis, je hoefde letterlijk maar de deur uit te stappen. Er waren kraampjes met popcorn en suikerspin. Iedere buur deed wat. Bij de een kon je een kopje koffie krijgen en bij de ander kon je krijten. Via Facet hadden we oud Hollandse spellen geregeld. Het was een groot succes.”
Welke tip(s) willen jullie meegeven aan gangmakers die net beginnen?
“Begin gewoon met een praatje bij de buren en neem vooral het promotiemateriaal mee wat je krijgt van Facet. Dit zijn leuke hebbedingetjes zoals gezelschapskaarten maar ook informatie over hetgeen wat we doen. De buren merken dan dat het niet zomaar een theekransje is maar worden op deze manier goed geïnformeerd. Je zult snel merken dat wat je doet, echt gewaardeerd wordt.”
In een Lief & Leedstraat besteden men extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. De straat kan een klein budget krijgen voor attenties. Zij bestrijden eenzaamheid en houden een oogje in het zeil. Dat laatste gebeurt ook op vrolijke momenten zoals bij de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma. Al nadenkend weten Suzanne en Sabrina te vertellen: “Het is eigenlijk Lief, Leed & Lol, we hebben ook veel lol.”
Meer informatie
Wil je meer weten over de mogelijkheden of direct aanmelden? Kijk dan op: FacetRidderkerk.nl/lief-en-leedstraat, bel 0180-432350 of mail naar liefenleedstraat@facetridderkerk.nl.