Lokaal

Management zwembad De Fakkel in Ridderkerk neemt maatregelen

Vier dagen na het uitbreken van ongeregeldheden in zwembad De Fakkel en de daaropvolgende ontruiming treedt het management van Sport en Welzijn voor het eerst naar buiten op hun eigen Facebookpagina van zwembad de Fakkel.

Niet iedereen heeft een persoonlijke Facebookpagina en daarom is het opmerkelijk dat er tot op heden geen speciaal bericht op de reguliere website staat van het zwembad, www.de-fakkel.nl

Op de Facebookpagina is te lezen dat er betreurd wordt dat het zo uit de hand heeft kunnen lopen en een onderzoek is gestart naar de factoren die bij hebben gedragen aan de escalatie. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn de volgende maatregelen genomen:

  • Invoering van familiezwemmen op zaterdag en zondag, waarbij de minimumleeftijd is opgeschroefd. Jongeren tot 21 jaar mogen tot 14:00 uur niet zonder begeleiding naar binnen.
  • Verder wordt deze week rondom het gehele terrein prikkeldraad op de hekken geplaatst.
  • Naast de bovenstaande maatregelen wordt een groter pakket aan maatregelen voorgelegd aan de burgemeester.
  • Verder voert het management overleg met collega zwembaden die soortgelijke problemen hebben over een gezamenlijke en effectieve aanpak.

Aan alle gedupeerde bezoekers van afgelopen zaterdag wordt excuses aangeboden en de toezegging gedaan dat alle e-mails de komende tijd worden beantwoord. Door de overweldigende media-aandacht heeft het management nog niet de tijd gehad om de ontvangen e-mails te beantwoorden.

Reacties

De reacties op deze informatie verschillen van positief tot negatief.

Enkele positieve reacties:

“Vervelend voor jullie dat dit gebeurd is en jullie nu zo negatief in de publiciteit komen. Ik en mijn gezin hebben altijd alleen maar positieve ervaringen in jullie zwembad gehad.”

“Ondanks alle commotie hebben onze kinderen zaterdag een zeer geslaagd kinderfeestje gehad”

“Wat fijn dat er maatregelen getroffen zijn. Het is een heel leuk Zwembad en wij komen er graag!”

Enkele negatieve reacties:

“Zwembad de Fakkel cq S en W jullie maken er al jaren een zooitje van. Deze maatregel slaat alles en raakt iedereen. Als jullie een normale situatie willen creëren moet je een registratiesysteem aanschaffen”

“Alcohol verbod invoeren! Is normaal dat daar buiten gezopen wordt als een café met goedkope drank waar kinderen bij lopen?”

“Heel fijn dat het voor “families” geregeld is. Maar mijn twee puberdochters kunnen nu niet meer zwemmen met hun vriendinnen door deze maatregel in het dorp waar ze nota bene wonen.”

“Wat ik wel nog even wil zeggen is dat het een beetje erg flauw is dat jullie alle reacties omtrent dit incident hebben verwijderd. Ook deze mensen wilden hun verhaal kwijt en dat zou gerespecteerd moeten worden door jullie. Niet alleen maar leuke berichten bewaren als het uitkomt”

De zwembad perikelen houden de inwoners van Ridderkerk voorlopig nog wel even bezig. Vooral bij veel inwoners valt het verkeerd dat er redenen voor de problemen worden aangevoerd die alleen maar de aandacht afleiden en dat niet de kern van het probleem wordt genoemd.

Den Haag

In het lokale weekblad de Combinatie zegt Angela Snel, directeur van Sport en Welzijn Ridderkerk waar het zwembad de Fakkel onder valt: “Jongens met een toegangsverbod voor De Uithof in Den Haag wijken uit naar baden in onze regio. Door privacyregels kunnen wij ze niet buiten houden. Dat geldt ook voor andere raddraaiers, die zich hier misdragen. We sturen al langer aan op bredere aanpak”.

Verwijzen naar soortgelijke problemen in Den Haag, Düsseldorf en Terneuzen worden door inwoners ook niet in dank aangenomen. Het probleem doet zich al veel langer voor, maar werden tot voor kort ontkent door te verklaren zich in de kritiek niet te herkennen.

Veel Ridderkerkers hebben geen vertrouwen dat het management en de lokale politiek het probleem adequaat oplossen en hebben hun heil gevonden in de zwembaden in de omliggende dorpen, zoals Hendrik Ido Ambacht en Heerjansdam.

Update 19.00 uur
Vandaag is men bij De Fakkel begonnen met het vlechten van prikkeldraad in de 300 meter lange hekken. ,,Later komt er nog ‘gevangenis-prikkeldraad’ op de hekken”, vertelt een medewerker van de gemeente, ,,zodat het vrijwel onmogelijk wordt om zonder kleerscheuren naar binnen te klimmen.”