Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is er op grote schaal humanitaire hulp geboden. Ook door de Ridderkerker Marcel Vink. Hij is momenteel voor de 5e keer naar het land toe om hulpgoederen af te leveren.
“Met regelmaat gaat hier het luchtalarm af. Dan moeten we naar de schuilkelders’’, vertelt Marcel Vink. Hij is twee weken geleden vertrokken naar Oekraïne met een auto vol hulpmiddelen. “Al voor de oorlog kwam ik in Oekraïne. Ik heb er vrienden die ik toen ook al bezocht en nu nog steeds.”
Dit keer nam hij voornamelijk hygiëneproducten en dierenvoeding mee. Op andere missies had hij ook voeding, medische hulpmiddelen, kaarsen en kleding bij zich. Een groot deel zamelt hij zelf in. Ook heeft hij contact met de stichting Help4ukraine en neemt voor hen spullen mee.
In Oekraïne geeft hij de ingezamelde spullen aan een fixer (iemand die hem in het land met hand- en spandiensten helpt) en samen leveren ze de spullen af. Dankzij zijn vrienden en de stichting heeft hij betrouwbare helpers gevonden. “Corruptie is overal, ook hier, maar gelukkig heb ik goede vrienden.”
Statiegeld
In Nederland zamelt Vink ook zelf geld in om hulpgoederen te kopen. Dit doet hij onder andere door (weggegooide) statiegeldflesjes in te leveren en via een crowdfundactie. Met het ingezamelde geld koopt hij ter plekke wat er op dat moment nodig is. Een van die dingen is dit keer een campingwasmachine. Deze ging naar een vrijwilligerscentrum waar ze hem gebruiken om stoffen te verven, waarvan vervolgens kleding en camouflagenetten worden gemaakt.
Missie
Vink heeft duidelijke drijfveren. Hij wil mensen helpen in de regio. “Ik praat thuis wel eens met mensen. Ze hebben allemaal veel verhalen maar als je vraagt wat ze hebben gedaan dan wordt het stil. Als ik oud ben wil ik kunnen vertellen wat ik gedáán heb”, vervolgt hij zijn relaas. “Ik kies er zelf voor om hierheen te gaan.”
Dat de reis tweeledig is geeft hij volmondig toe. Aan de ene kant wil hij hulp bieden. Maar aan de andere kant wil hij ook graag zijn vrienden daar bezoeken om te zien dat het goed met ze gaat. Om zich beter voor te bereiden heeft hij dit keer ook een talencursus gevolgd.
Veilig
De plek waar Vink momenteel zit is relatief veilig. “De stroom valt geregeld uit en ’s nachts gaat het luchtalarm met enige regelmatig af. Verder valt het hier gelukkig mee”, gaat Marcel verder. Wat hij wel ziet, in tegenstelling tot de vorige keer dat hij hier was, is dat er generatoren buiten de winkels staan om de stroomuitval op te vangen en er zijn meer schuilplaatsen. Ook is er een duidelijke toename aan aggregaten, zonnepanelen en powerbanks.
Dagelijks leven
Ook het dagelijks leven gaat door. Mensen gaan naar hun werk of naar school. Stroomuitval is een onderdeel van het gewone leven geworden, net als de avondklok. De voorraden in de winkels zijn redelijk op peil. Wel is alles een stuk duurder geworden. “De lonen zijn laag, de prijzen hoog. Gelukkig hebben veel mensen een volkstuintje en zie je vaak mensen langs de weg staan om groente en fruit te verkopen. Al met al zijn mensen beter voorbereid en kunnen ze zich makkelijker aanpassen.” aldus Vink.
Al zegt hij er wel bij dat dit allemaal in het westen en midden van het land is, de plek waar hij zich bevindt. “Het oosten is een totaal ander verhaal. Hoe het daar is weet ik alleen van horen zeggen”, besluit Marcel Vink zijn verhaal.
Wilt u Marcel Vink steunen in zijn humanitaire acties kijk dan op de Crowdfundingspagina.
Door: Wendy Harreman, Foto’s: Marcel Vink