Lokaal

Marco Oosterwijk Politicus van het Jaar 2023

Afgelopen zaterdag 16 december 2023 werd burgemeester Marco Oosterwijk totaal verrast met de uitreiking van Politicus van het Jaar. Hij was tijdens de Winter5Daagse te gast in de tijdelijke radiostudio in het Winkelhart Ridderkerk. In de uitzending werd teruggeblikt op zijn eerste zeven maanden als nieuwe burgemeester van Ridderkerk.

Maar een kwartier voor het einde van de uitzending brak verslaggever Arjan ’t Jong in om als voorzitter van de jury de uitreiking van de Politicus van het Jaar bekend te maken. Nietsvermoedend luisterde de burgemeester mee, maar kreeg hij uiteraard al snel door dat het over hem ging.

Zeven jaar geleden werd in Ridderkerk de prijs voor Politicus van het Jaar geïntroduceerd. Vorig jaar was deze prijs voor het raadslid van de ChristenUnie Erna de Wolff. Dit jaar had de vakjury een nieuwe keuze gemaakt. Deze jury bestaat uit vertegenwoordigers van de krant De Combinatie, de website Het Ridderkerks Dagblad en van de lokale omroep RTV-Ridderkerk. Door de jury waren maar liefst in totaal 6 politici in Ridderkerk voorgedragen als kandidaat, maar de winnaar was overduidelijk burgemeester Marco Oosterwijk.

,,Hij heeft zich in een half jaar tijd op een indrukwekkende manier geprofileerd als burgemeester van Ridderkerk. Hij laat zich bij veel gelegenheden zien en toont zich voor iedereen aanspreekbaar. Ook verstopt hij zich niet als er maatregelen genomen moeten worden, zoals bijvoorbeeld de sluiting van een woning van criminelen en de stap naar preventief fouilleren. Onder kinderen maakt hij zich populair door spontaan met ze mee te doen. U heeft een geweldige mooie start gemaakt in Ridderkerk. U heeft door overal te zijn en volgens de jury steeds de juiste beslissingen te nemen waar nodig heel veel goodwill gekweekt in ons mooie dorp. Wij hopen dat u dit nog lang mag volhouden”, luidde het oordeel van de vakjury volgens juryvoorzitter Arjan ’t Jong.

Daarna ontving burgemeester Oosterwijk de bijbehorende oorkonde en bloemen.

Foto’s: Roelie ’t Jong