Lokaal

Maya van den Ham nieuwe kinderburgemeester Ridderkerk

Maya van den Ham is de nieuwe kinderburgemeester van Ridderkerk. De 10-jarige leerling van OBS De Noord is de opvolgster van Meike Oosterwijk, die in februari 2023 werd geïnstalleerd als tweede kinderburgemeester van Ridderkerk. 

De afgelopen maanden konden Ridderkerkse leerlingen uit groep 7 zich aanmelden. Acht kinderen reageerden op de oproep. Na sollicitatiegesprekken met burgemeester Marco Oosterwijk en wethouder Fleur Stip op het gemeentehuis, werd Maya gekozen tot nieuwe kinderburgemeester. Wethouder Stip verraste de 10-jarige Maya op haar BSO met het feestelijke nieuws. “Ik vind het heel leuk dat ik kinderburgemeester mag zijn komend jaar. Deze periode wil ik het aanspreekpunt zijn voor alle kinderen die in Ridderkerk wonen’’, zegt Maya over haar benoeming.

De kinderburgemeester is een initiatief van de Gemeente Ridderkerk om kinderen een stem te geven en ze mee te laten denken en praten over wat zij belangrijk vinden. Bijvoor­beeld over spelen, school of sport. Als kinderburgemeester gaat Maya met de burgemeester of een van de wethouders mee naar bijzondere gebeurtenissen, zoals Doden­herdenking, de Avondvierdaagse en de intocht van Sinterklaas. Soms houdt zij een korte toespraak.

Maya krijgt ook de kans om zelf activiteiten te organiseren. In haar sollicitatiefilmpje deelde ze waarvoor ze zich komend jaar wil inzetten. “Ik wil kinderen graag meer zelfvertrouwen geven. Als iets niet lukt, dan moet je het blijven proberen.” Daarnaast wil ze kinderen meegeven dat sporten heel goed voor je is. “Na het sporten krijg ik altijd meer zin in de dag.” Ook wil ze dat kinderen meer de natuur in gaan. Zelf gaat ze heel vaak ‘vogels spotten’ bij haar in de buurt. De natuur heeft volgens Maya heel wat moois te bieden en daar moeten wij met z’n allen zuinig mee omgaan.

Foto’s: Jos Wesdijk