Meedenken over herstel De Kersenboom

Wethouder Peter Meij bracht onlangs een bezoek aan molen De Kersenboom aan de Waalweg. De molen – een rijksmonument – kampt met een aantal mankementen die hersteld moeten worden en waarvoor veel geld nodig is.

Nadat het metselwerk was hersteld, met hulp van vele sponsors, is geconstateerd dat ook de wieken gebreken vertonen. Zolang dit niet hersteld is, mag de molen niet draaien. Er is een crowdfunding-actie gestart om het benodigde geld bijeen te brengen.

Bij zijn bezoek liet wethouder Meij zich informeren over de problemen. Ook besprak hij de mogelijkheden om deze op te lossen. Want met Stichting De Rijsoordse Molen vindt ook het gemeentebestuur dat de wieken weer moeten kunnen draaien. Het zou mooi zijn als alles is hersteld als de molen volgend jaar het tweehonderdjarig bestaan viert.

Korenmolen De Kersenboom is een zogenoemde Grondzeiler, gebouwd in het jaar 1822. In de jaren 1991-1993 is de molen verplaatst van zijn oorspronkelijke plaats aan de Waaldijk naar de huidige plek aan de Waalweg. Bij de verplaatsing op 12 januari 1991 werd de molen van zijn fundering losgehaald, op een betonnen voet geplaatst en met een dieplader gereden naar zijn nieuwe stek aan de andere kant van De Waal.

Behoud

Op 5 september 1988 werd Stichting De Rijsoordse Molen opgericht, met als doel de molen te behouden voor de toekomst. In 1990 werd de stichting eigenaar van de molen.

Foto: Gemeente Ridderkerk