Lokaal

Meer busritten 601 voor Rijsoord

De gemeente Ridderkerk wil buslijn 601 intensiever inzetten voor het openbaar vervoer naar en van Rijsoord. Dat is nodig omdat Qbuzz, de nieuwe busexploitant in het Drechtstedengebied, dit deel van Ridderkerk vanaf 9 december minder bedient met busvervoer richting Rotterdam.

Qbuzz vervoert vanaf 9 december de passagiers vanuit Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht alleen in de spits (6.50-9.20 uur en 15.30-18.00 uur) via Rijsoord naar Rotterdam Zuidplein. Daarbuiten niet meer, en ook niet in de schoolvakanties. Ter compensatie wil de gemeente RET-lijn 601 meer laten rijden. Deze lijn, gereden door vrijwilligers met twee achtpersoonsbussen, gaat vanaf 9 december rijden tussen Ridderkerk West, Ridderkerk Centrum, Rijsoord, Barendrecht NS-station en Barendrecht-Centrum in een 30 minuten cyclus. De weinig gebruikte route tussen Ridderkerk West, Slikkerveer, Bolnes en de Beverwaard verdwijnt.

Ziekenhuis

Lijn 601 rijdt op dit moment niet rechtstreeks naar het Maasstad Ziekenhuis en de Zorgboulevard. Het ziekenhuis vlakbij NS-station Rotterdam-Lombardijen is wel bereikbaar door met de 601 naar Barendrecht te rijden en daar op de trein te stappen. De gemeente onderzoekt samen met de RET of het mogelijk is dat lijn 601 één keer per uur doorrijdt naar het Maasstad Ziekenhuis (Zorgboulevard) in plaats van Barendrecht station en Barendrecht Centrum.

Verkeerswethouder Peter Meij zegt, dat hij verrast is door een deel van de plannen van Qbuzz. ,,We zijn vooraf niet door Qbuzz betrokken bij de dienstregeling voor 2019 en we konden hier ook geen reactie op geven. Qbuzz heeft in een gesprek wel toegezegd Ridderkerk te betrekken bij de dienstregeling van 2020.’’

De Buurtbus Vereniging Ridderkerk is ingelicht over de plannen, die Ridderkerk samen met de RET heeft ontwikkeld. Samen met de chauffeurs wordt bekeken hoe het nieuwe traject verder verbeterd kan worden. Qbuzz zal de Ridderkerkse reizigers tijdig informeren over de veranderingen in december.

Achtergrond

Qbuzz gaat per 9 december 2018 de Openbaar Vervoer Concessie Drechtsteden van Arriva overnemen.

Op de huidige lijn 92 tussen Dordrecht – Zwijndrecht – Hendrik Ido Ambacht – Rijsoord – Rotterdam Zuidplein vice versa reizen van en naar Rijsoord ongeveer 60 tot 65 passagiers per etmaal. Ongeveer 34 passagiers reizen buiten de spitsuren.

Andere wijzigingen per 9 december:
-Er komt een R-NET (Randstadnet) overstaphalte op de N915 ter hoogte van Oostendam.
-Via de Rotterdamseweg gaat R-NET lijn 489 rijden. Deze lijn rijdt van Rotterdam Kralingse Zoom via Ridderkerk naar de Alblasserwaard. Tijdens de spits 6 x per uur, tijdens de daluren en op zaterdag 4 x per uur en op zondag 2 x per uur.
-Ook rijden via de Rotterdamseweg in de spitsuren enkele ritten van streekbus lijn 191. Deze lijn rijdt tussen Boven-Hardinxveld via Sliedrecht en Ridderkerk naar Rotterdam Zuidplein.