Lokaal

Met deze 11 tips blijft uw GFT container in de zomer fris

Uw rolcontainer voor organisch keuken- en tuinafval (GFT en etensresten) kan in de zomer sneller gaan stinken en zelfs voor maden zorgen. Met deze 11 tips kunt u dit voorkomen of beperken.

 1. Koop slim in! Zo hoeft u geen oneetbaar voedsel en minder etensresten weg te gooien.

 2. Gooi uw etensresten zo snel mogelijk weg en laat het niet op het aanrecht liggen. Hier komen vliegen op af, die daarin hun eitjes leggen.

 3. Wikkel vlees- en visresten in een krant en gooi ze in de container die het eerst wordt geleegd (GFT of restafval).

 4. Doe het gft-afval niet te nat in de container en wissel indien mogelijk het keukenafval regelmatig af met een laagje droog tuinafval.

 5. Leg een laagje droog tuinafval, stro of een krant op de bodem van de container. Dit neemt overtollig vocht op en geeft minder kans op achterblijvende resten na het legen. De krant vergisten en composteren we mee in onze Groene Energiefabriek.

 6. Plaats de groenbak niet in de zon, maar in de schaduw of een koele ruimte.

 7. Laat de deksel van de groenbak op een kier zodat door de luchtcirculatie het rottingsproces minder snel op gang komt (nadeel hiervan is dat ongedierte aangetrokken wordt. Voor welke oplossing u kiest, hangt onder meer af van de samenstelling van het afval in uw container: voedsel trekt ongedierte aan, nat afval rot vlugger en stinkt dus sneller).

 8. Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en azijn of water en groene zeep.

 9. Toch maden? Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de rolcontainer om het probleem te bestrijden.

 10. Maden zijn ook goed met zout te bestrijden. Door af en toe een handje zout in de container te gooien drogen ze uit.

 11. Laat de container bij langere afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.

Vliegen en muggen leggen graag eitjes op etensresten. Een vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen! Deze larven noemen we maden.

Bron: meerlanden.nl