Minder afval: voedselverspilling voorkomen

Vandaag, vrijdag 16 oktober 2020, is het World Food Day. Er wordt wereldwijd stilgestaan bij voldoende, voedzaam en veilig voedsel voor iedereen. Onbewust gooien we in Nederland heel wat eten en drinken weg.

Een tip om minder voedsel weg te gooien is goed te kijken naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Wist u dat ‘ten minste houdbaar tot’ de minimale houdbaarheid aangeeft? Het wil niet zeggen dat het product na deze datum niet meer te eten is. Maar de smaak, geur of kleur kan achteruit gaan. Het advies is om goed te kijken, ruiken en proeven om zo zelf te bepalen of het product nog goed is.

Etensresten bij GFT

De aanduiding ‘te gebruiken tot’ is wel duidelijk: gooi het product na deze datum weg. Etensresten mogen bij het GFT. Door GFT te scheiden, houdt u minder restafval over en wordt deze grondstof niet onnodig verbrand. Haal het wel eerst uit de verpakking, zodat het plastic niet bij het GFT belandt. Een tip voor bedorven vlees- en visafval: verpak dit eerst in een krant. Zo wordt uw GFT-boxje of minicontainer voor GFT minder aantrekkelijk voor vliegen.