Muziekschool is creatief ondanks beperkingen

Deze periode zat en zit vol met beperkingen door de coronamaatregelen. Ook in de culturele sector ligt er veel stil. Toch lieten Ridderkerkers zien dat je ook met weinig opties, nog steeds veel kan ondernemen.

Het was flink omschakelen voor Muziekschool Ridderkerk in maart 2020. Alle fysieke muziek- en danslessen kwamen stil te liggen door corona. Dat was niet altijd even makkelijk. Johanne Leemans, manager van Muziekschool Ridderkerk: “We missen het samen muziek maken enorm”.

Digitaal

Muziekschool Ridderkerk moest aan het begin van de coronamaatregelen hard op zoek naar een alternatief voor de fysieke lessen. Dat kwam volgens Johanne snel op gang. “We hebben geprobeerd iedereen vertrouwd te maken met digitaal onderwijs. Dat was vrij snel een succes.” Ridderkerkers konden op die manier toch muzieklessen volgen het afgelopen jaar. Zo leerden leerlingen via een scherm de juiste noten en toetsen van een instrument te vinden.

Aan het begin van de crisis kregen vooral kleine groepjes online onderwijs of waren er een op een lessen. Gelukkig kwam er langzaam maar zeker meer ruimte voor andere activiteiten. Zo was er een speciale online editie van het Solisten Concours dit jaar, een wedstrijd waar solo muzikanten een prijs kunnen winnen. Deelnemers konden hun optreden zelf filmen en uploaden op YouTube.

Niet samen

Uiteindelijk zorgde de coronasituatie dus ook voor een hoop creativiteit. Johanne: “Door de beperkingen leer je ook creatieve oplossingen te zoeken.” Toch hoopt ze dat er snel meer mogelijk wordt, zoals bijvoorbeeld fysiek lesgeven aan groepen. Want ondanks alle digitale mogelijkheden is het niet zo leuk als in het echt. Johanne: “Je merkt aan iedereen dat ze het persoonlijke contact missen. Zoals een collega tegen mij zei: we geven wel les, maar we maken geen muziek samen.”

Meer informatie?

Lijkt het u/jou leuk om een muziek- of dansles te volgen? Kijk op: www.muziekschoolridderkerk.nl. Daar staan alle lessen die op dit moment worden gegeven.