Lokaal

Na 49 jaar vertrekt Els bij Albert Heijn

Vrijdagmiddag 14 juli heeft Els van Vugt voor de laatste keer dienst bij Albert Heijn in de Ridderhof. Na bijna 49 jaar staat ze tussen 11.00 en 16.00 uur voor het laatst op de werkvloer van de zaak waar ze op 16 jarige leeftijd is begonnen.

Els van Vugt tijdens uitreiking 1e prijs Scharrelcompetitie

Na een kortstondig dienstverband bij een andere supermarkt begon Els op 31 augustus 1974 achter de kassa bij AH. Een bedrijf waar ze nooit meer is weg gegaan. Na in- en externe opleidingen tot slager belande ze in de slagerij van de levensmiddelen zaak. Vanuit hier stond ze ook twee jaar bij “de grote pan” waar vanuit voor de klanten werd gekookt. “Een prachtige tijd, maaltijden maken voor een grote groep vaste klanten. We hebben toen zelfs een eerste prijs gewonnen in de Scharrelcompetitie binnen de AH vestigingen. Rond de Kerst had ik met collega slager Leo werkweken van 70 uur. Het management was blij met de gedrevenheid van haar personeel maar vond ook dat dit eigenlijk niet kon. AH stopte met de eigen slagerijen en moest Els na 15 jaar naar een andere afdeling. Om toch een beetje binnen de vleeswaren te blijven verhuisde zij naar het brood en de vleeswaren. Inmiddels werkt Els als kwaliteitscontroleur voor de gehele winkel. In de loop der jaren ging ze van een werkweek van 40 uur naar de huidige 24 uur. Op maandag, dinsdag en donderdag al vanaf 6.00 uur. “Samen met de collegae Janny en Anja zorgen we ervoor dat de zaak schoon en bijgevuld om 07.00 uur open kan. Op vrijdag mag ik uitslapen tot 08.00 uur”. 

Gedurende deze loopbaan heeft ze een hoop leuke en minder leuke dingen meegemaakt. “Ik ben eens 8 maanden thuis geweest na een val. Ook heb ik een tijdje minder gewerkt (28 uur) wegens mantelzorg binnen de familie. Het plezier met de collegae vergoed veel. We hebben in onze vestiging te maken met een kleine groep vaste medewerkers. Daarnaast natuurlijk ook een hele grote groep jongelui. Allemaal verschillende karakters die hier een tijdje komen bijverdienen. We zijn een soort doorgangshuis. Heerlijk om met die gasten te werken. Ook bouw je ook een soort van relatie op met vaste klanten. Bijvoorbeeld iemand die elke dag komt met dezelfde vraag over waar iets ligt. Minder leuk is het als die klant ineens niet meer komt en het blijkt dat deze is overleden. Ook het verlies van (oud) collegae, waar je jaren mee hebt gewerkt, heeft impact. Maar ik kan zeggen dat ik trots ben op onze vestiging die zelfs regelmatig het decor van de AH reclame filmpjes is.” Dat Els heel veel weet bleek tijdens een vakantie. In Maurik werden de boodschappen uiteraard gedaan bij een AH vestiging. Hier bleek dat de flessen automaat in storing stond. Els vertelde de medewerkers dat zij wel wist wat er aan de hand was en hoe ze het kon repareren. Een kleine ingreep en alles werkte weer tot verbazing van de collegae in Maurik.  

Els in actie

Els, al 44 jaar getrouwd met Hans, weet nog niet precies wat ze gaat doen na 14 juli. “Ik heb beloofd bij de vis club in Rijsoord, waar ik geboren ben, te komen helpen. Niet met het vissen zelf, maar er zijn ongetwijfeld andere leuke dingen die ik kan doen. De laatste dag, 14 juli a.s., zal best zwaar zijn. Bijna vijftig jaar bij deze werkgever, met een fijn management en collegae, gaat me niet in de koude kleren zitten.”    

Tekst en foto’s: Hans Muntz