Nationale kringloopweek: ‘Het is goed dat er aandacht voor is’

Komende week staat in het teken van kringlopen. Deze ‘Nationale Kringloopweek’ duurt van 3 tot 10 oktober 2020 en is bedoeld om tweedehands zaken en hun vrijwilligers in het zonnetje te zetten. We spraken hierover met Annemarie van der Horst en Wim Klippel van de kringloopwinkel aan de Noordenweg die volgend jaar april vijf jaar bestaat. “We hebben onze vrijwilligers getrakteerd en geven ook een doos soezen weg aan de 50ste bezoeker.”

Van der Horst vindt het mooi dat er aandacht aan gegeven wordt. “Vooral omdat mensen deze week hun spullen kunnen inleveren en die weer hergebruikt worden.” De winkel staat vol met allerlei items, maar volgens Klippel zijn er zeker ook dingen die weinig binnenkomen. “Ledikanten voor twee personen bijvoorbeeld. Daar hebben we geen ruimte voor. Het staat zo vol dat we kritisch kunnen en moeten zijn in wat we aannemen.” Zo wordt er bij het in ontvangst nemen gelet op de kwaliteit, of het schoon is en of het nog in de mode is. “Dan zit je een beetje tussen kunst en kitsch in”, zegt Klippel.

Divers publiek

Zowel het winkelend publiek als mensen die spullen komen brengen, is heel divers. “Geweldig vind ik dat. De mensen komen uit alle lagen van de samenleving. Dat is goed, want iedereen is hier ook welkom”, zegt Van der Horst. 

Voor de spullen betaalt de kringloopwinkel niets. “Mensen komen ze brengen waarna ernaar gekeken wordt. We hebben een aantal heren die elektrische apparaten testen, maar ook boeken en kleding worden bijvoorbeeld gecheckt. Vooral babykleding is een leuk verhaal, want dat wordt bij iemand thuis gewassen en gestreken voor het de winkel in gaat.” Ze benadrukt dat alles heel is en het merendeel functioneert. “Elektrische apparaten zijn weleens lastig, maar als het enigszins kan, worden ze gerepareerd en gaat het goed werkend de winkel uit”, zegt Klippel. Je komt ook niet voor een verassing te staan, want als het niet werkt, wordt dat erbij vermeld. “Als je zelf nog een kans ziet om er wat aan te doen, koop het gerust. We zijn sowieso niet duur, maar dan mag je het voor nog minder meenemen”, zegt hij. 

Coronacrisis

De winkel heeft nooit onder de crisis geleden.  “We zijn een poos dicht geweest. We dachten dat de omzet minder zou zijn, maar het was juist overweldigend”, zegt Van der Horst. Bij de vraag naar de spullen die het meest opbrengen, antwoordt het duo volmondig kleding en meubels. “Voor €7,50 bezorgen we meubels ook in de regio van Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Rotterdam-Zuid, Barendrecht, Albrandswaard, Ambacht en Albrandswaard. De opbrengst van de spullen gaat naar goede doelen als zendingen en evangelisatie.”  Hierdoor draait de zaak geheel op vrijwilligers. “We hebben er een kleine 80, waarvan tijdens openingsuren 15 aanwezig zijn om bijvoorbeeld goederen te ontvangen, bij te vullen of kassa te draaien. Ook de prijzen bepalen we met elkaar”, zegt Klippel. 

Desinfecteren en looproutes

Wie denkt aan langskomen, hoeft niet te vrezen voor teveel mensen. “Er mogen 35 mensen per keer naar binnen. Verder hebben we looproutes aangebracht en wijzen we mensen om de tien minuten op het houden van afstand van elkaar. Dat roepen we dan om in de winkel. Tot slot moeten klanten hun handen desinfecteren bij de gang en worden de mandjes schoongemaakt”, zegt Klippel. 

De kringloopwinkel aan de Noordenweg is elke dinsdag en donderdag open van 10:00 tot 16:00 uur en elke zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur. Het afgeven van goederen kan ook op deze tijden. 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar