Lokaal

Natte krat bij CBS de Fontein aangelegd voor waterbesparing


Het schoolplein van Christelijke Basisschool (CBS) De Fontein wordt steeds groener. Behalve bomen en planten, is er bij hen ook een zogeheten ‘natte krat’ geplaatst. Deze moet het regenwater opvangen en hergebruiken.

Directrice Caroline Nieuwstraten vertelt over de uitvinding: “In de krat staan planten waar je mee kunt voelen, proeven, ruiken enzovoort. Het idee erachter is de krat bewaterd wordt door regen.” Nieuwstraten zegt dat de school er zelf geen werk aan heeft en dat het om een natuurlijke wijze van bewateren gaan. “We hadden een vooroverleg met de Waterschap regio Hollandse Delta en zij attendeerde ons erop dat het in de regio Rijnmond een hot item is. Toen zijn we daarmee verder gegaan.”

De krat bestaat uit een houten frame met daarin twee kliko’s met plantjes. Aan het frame zit een pijp vast die vastzit aan de regenpijp. Het regenwater gaat dan via die pijp naar de natte krat toe. “Het gaat om vaste planten die uiteindelijk een hele bossage worden. We hebben er nu eentje, maar ik zou nog wel meer natte kratten willen hebben, maar dat is nu nog te duur.”

Uitvinding 

De natte krat werd ontworpen door Thijs van Rut. “Het idee is ontstaan uit verwondering. We gaan in Nederland bijzonder om met waterstromen. Als je als gemeente met piekbuien zit, overbelaste riolen of tuinen in de droogte, probeer dan het regenwater te bewaren en te gebruiken als dat nodig is.”
Hij vertelt dat hij een drang heeft om iets te doen als hij om zich heenkijkt. “We hebben te maken met klimaatverandering en een afname van de biodiversiteit. Ik dacht: hoe maak je aan mensen duidelijk dat je het regenwater beter voor planten kunt gebruiken, rioolwater voor afval en drinkwater om te drinken? Zo kwam ik dus op die natte krat.” Hij omschrijft het als een plantenbak met een waterreservoir. “Het geintje zit hem in de technische oplossing dat de planten zelf via een lont uit het reservoir drinken. De wortels zoeken namelijk zelf vocht op.”

Varianten

De krat is er in drie varianten: groen, rood/naturel en zwart. “We hebben het al in Delft en Schiedam gedaan en nu dan bij De Fontein. Binnenkort hebben we ook een budget versie, want uiteindelijk is het idee dat de gewone man hem ook kan aanschaffen.” Meer informatie hierover is te vinden op waterleider.nl.

Groen schoolplein

Behalve de natte krat, zijn er nog meer groene werkzaamheden bezig op het plein van De Fontein. “We willen dat kinderen kunnen ontdekken, spelen en motorisch geprikkeld worden”, zegt Nieuwstraten.
Zo moet het plein een mix worden van groene natuur en blauw water. “Er komen bijvoorbeeld wilgenbosjes en groene passages. Kinderen moeten zich kunnen verstoppen in de natuur. Er komen boombankjes en we hebben een waterpomp waarmee kinderen zelf water uit de grond kunnen pompen.” Tot slot wordt er een goede afwatering aangelegd. Het geheel van groene werkzaamheden bij de Fontein neemt ongeveer vier weken in beslag alvorens het klaar is.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.

Door Willeke Havenaar
Foto: Aad Hoogendijk

One thought on “Natte krat bij CBS de Fontein aangelegd voor waterbesparing

Reacties zijn gesloten.