Lokaal

Neerstorten Lancaster herdacht

Bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg werd donderdag 30 juni 2022 het neerstorten van de Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het was afgelopen woensdag 79 jaar geleden dat de brandende Lancaster, op de terugreis naar Engeland na een missie boven Duitsland, in Rijsoord aan zijn einde kwam.

Burgemeester Anny Attema legde samen met kinderburgemeester Maylin Ouwens een krans namens het gemeentebestuur bij het in 2002 onthulde monument.

Zes van de zeven Britse en Canadese bemanningsleden verloren bij de crash in 1943 het leven en werden op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk begraven. In 2017 heeft de Koninklijke Luchtmacht de resten van het vliegtuig geborgen. Dat was nodig in verband met het verleggen van een gasleiding voor bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard. 

Voor de herdenking was een klein gezelschap uitgenodigd. Aanwezig waren onder anderen enkele veteranen en Elsa van Gelderen, namens de Royal British Legion. Ook was er een afvaardiging van basisschool De Piramide, die het monument sinds 2005 heeft geadopteerd. De Canadese vertegenwoordiging was verhinderd.


Gesproken werd door Jan-Paul Apon, commodore bij de luchtmacht en voorzitter van het Ridderkerkse Veteranencomité, burgemeester Anny Attema en Ylonka van den Berg, docente van De Piramide. Drie leerlingen van De Piramide droegen gedichten voor. Alle scholieren staken rozen in de groene koepel rondom het monument. Muziekvereniging Harpe Davids speelde mooie muziek.

In haar toespraak ging burgemeester Attema terug naar 1943. ,,Gelukkig is er toen fel gestreden om onze vrijheid terug te krijgen. Zodat jullie nu in een vrij land kunnen opgroeien. Waar jullie mogen zijn wie je wilt zijn. De geallieerden schoten ons te hulp. In de Lancaster die hier is neergestort, zaten Engelse en Canadese jonge mannen. De meesten waren nog geen dertig jaar. Hun leven was maar net begonnen. En voor zes van hen eindigde dat leven hier, veel te vroeg.’’ De burgemeester tipte ook de oorlog in Oekraïne aan. ,,De oorlog van toen lijkt alweer zo lang geleden. Maar oorlog kan opeens weer dichtbij zijn. Denk maar aan de oorlog in Oekraïne, niet eens heel ver hiervandaan. Oorlog is hoe dan ook iets om niet te vergeten. Zodat we onze vrijheid en veiligheid niet vanzelsprekend gaan vinden.’’