Lokaal

Nieuw Reijerwaard krijgt grootste openbare verlichtingssysteem op gelijkstroom van Europa

Als onderdeel van de ontwikkeling van het duurzame energiesysteem van bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard wordt deze maand gestart met de aanleg van een uniek openbaar verlichtingssysteem op gelijkstroom (DC).

Het verlichtingssysteem op gelijkstroom wordt het grootste van Europa en zorgt voor efficiënter gebruik van energie, minder gebruik van grondstoffen en heeft tegelijkertijd een hogere betrouwbaarheid.

Voordelen gelijkstroom

Het systeem zoals dat voor Nieuw Reijerwaard ontworpen is heeft meerdere voordelen. Door de toepassing van gelijkstroom hoeft de opgewekte elektriciteit niet te worden omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. Het installeren van een slim lichtmanagementsysteem met sensorbesturing dimt de verlichting wanneer dit kan. Met de keuze voor gelijkstroom en het slimme lichtmanagementsysteem wordt een significante energiebesparing behaald. Ook zijn door het gebruik van gelijkstroom dunnere kabels, ringnetten en minder schakel- en verdeelkasten nodig met als positief gevolg dat er minder schaarse grondstoffen nodig zijn. Daarnaast is het ringnetwerk hierdoor stabieler en betrouwbaarder.

Openbare Verlichting langs de Verbindingsweg

Het openbaar verlichtingssysteem is door ENGIE en Citytec ontwikkeld en wordt opgebouwd in vier ringen met een kabellengte van 14 kilometer gevoed door slechts één schakel- en verdeelkast. De installatie bestaat uit 340 masten, 390 verlichtingsarmaturen en 24 bewegingssensoren. De eerste lantaarnpalen binnen het systeem worden dit najaar langs de Verbindingsweg geplaatst.

Innovatie

Om nieuwe technologieën op het gebied van gelijkstroom te testen en te blijven innoveren, legt ENGIE een extra DC-kabel aan. Deze ‘verzwaarde backbone’ biedt tevens de mogelijkheid om het verlichtingsnet in de toekomst aan te sluiten op een slim energie opslagsysteem en lokale elektriciteitsopwekking zoals zonnepanelen en windturbines. Hiermee wordt het mogelijk om het verlichtingsnet zelfvoorzienend te maken.