Lokaal

Nieuwe bijenhotels voor het Waalbos dankzij NL Doet

Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft zaterdag tijdens NL Doet met een club enthousiaste vrijwilligers 2 nieuwe insectenhotels gemaakt voor het Waalbos. Eén insectenhotel is al helemaal gevuld. Het tweede hotel moet nog gevuld worden. 

Er zijn tegenwoordig veel te weinig plekken waar insecten, zoals de bij, een nest kunnen maken. Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Warme, beschutte plaatsen zoals voor een gevel of haag op het zuiden blijken geliefd bij insecten. Ook stapels dood hout van bijvoorbeeld takkenwallen en -rillen zijn een geschikte schuilplaats voor veel insecten en andere kleine dieren. Een insectenhotel biedt woonruimte aan deze insecten. Speciaal geconstrueerde insectenhotels bestaan uit verschillende secties die zoveel mogelijk soorten een plek geven om te overwinteren. Naast houtblokken en stenen met boorgaten kunnen rietstengels dienstdoen. 

Solitaire bijen, wespen en hommels leven niet in een volk zoals de honingbij met een koningin. Er zijn zowel mannetjes als vrouwtjes. Een bevrucht vrouwtje maakt een nestplaats in hout of steen; zo nestelt de beschermde behangersbij in diepe holtes in dood hout en in holle plantenstengels. Wanneer zij haar larven ter wereld brengt, snijdt ze met haar kaken ronde en ovale stukken van de kelkblaadjes van rozen, die zij gebruikt als bekleding voor de langwerpige gang, voor de broedcellen van de larven en als afsluiting van de broedgang. Andere soorten zoals metselbijen doen dat met zand, klei of steentjes.

De gemaakte bijenhotels zullen geplaatst worden bij de parkeerplaatsen in het Waalbos. Aan de achterzijde van het bijenhotel komt informatie over het Waalbos en de natuur die er te zien is.