Lokaal

Nieuwe busjes RET-buslijn 601 al maanden in garage

Sinds mei 2018 staan de nieuwe busjes voor RET-buslijn 601, dat Ridderkerk centrum via Rijsoord verbindt met onder andere Barendrecht en het Maasstad ziekenhuis, ongebruikt in de garage.

Ondertussen wordt nog altijd gereden met de oude busjes, die steeds vaker kampen met technische problemen vanwege het verouderde materieel. Deze oude busjes moeten nog steeds worden ingezet, omdat de nieuwe busjes, die sinds mei 2018 al in Rotterdam staan, nog steeds niet op kenteken gezet kunnen worden vanwege het ontbreken van een type goedkeuring.

Volgens een woordvoerder van de RET zijn de busjes al wel omgebouwd voor het werk waar ze voor zullen worden ingezet en zijn alle voorzieningen om als ov-lijndienst te kunnen fungeren geplaatst, maar is er een probleem met de leverancier.

Roteb Lease, dat de aanschaf voor de RET verzorgt, geeft aan dat het probleem zit in de software van de wagens en dat Mercedes Benz hier verantwoordelijk voor is. Rogam Rotterdam, die de verkoop van de busjes deed, verwijst naar Mercedes Benz Nederland en die meldt op haar beurt weer dat er voor dit type ‘Sprinter’ specifieke eisen zijn en dat de software hiervoor uit Stuttgart moet komen en ook nog getoetst dient te worden aan de nieuwe eisen. 

Op zeer korte termijn zal het busje, dat tot op heden de meeste uitval kende, vervangen worden. In samenwerking met de Mercedes dealer worden de huidige busjes nog in ‘conditie’ gehouden tot het moment van de wissel. De RET hoopt dat de leverancier, vooral in het belang van de passagiers en vrijwilligers die de bus berijden, snel met een oplossing komt en de nieuwe busjes uiteindelijk, maar nu al bijna driekwart jaar te laat, alsnog snel ingezet kunnen worden.