Nieuwe buurtbusjes terug naar fabrikant

De nieuwe busjes voor RET-buslijn 601, dat Ridderkerk centrum via Rijsoord verbindt met onder andere Barendrecht en het Maasstad ziekenhuis, staan al sinds mei 2018 ongebruikt in de garage.

Een aantal nieuwe buurtbusjes die al enige tijd in de garage van de RET aan de Sluisjesdijk in Rotterdam staan, gaat terug naar de leverancier Mercedes. De voertuigen kunnen niet op kenteken worden gezet, omdat een noodzakelijke software-update uit Stuttgart uitblijft. Dat meldde de Ridderkerkse wethouder Peter Meij in het radioprogramma Prettig Weekend van RTV-Ridderkerk. Volgens hem worden er nieuwe bussen geproduceerd, die in het najaar moeten gaan rijden in Ridderkerk en Barendrecht.

Omdat de Rijksdienst Voor Het Wegverkeer (RDW) nog steeds geen kenteken afgaf lag in het feit dat de busjes niet voldeden aan de nieuwste Europese milieueisen.

De huidige busjes zijn verouderd en vallen regelmatig uit met technische storingen. De reizigers zijn hier flink de dupe van. Een vrijwilligersorganisatie levert de chauffeurs, maakt roosters en zorgt voor de schoonmaak van de bussen. Vooral ouderen maken er gebruik van.

Volgens wethouder Meij gaan in mei de nieuwe, niet-elektrische busjes in productie. Hij noemt het uitstel ‘een hele slechte boodschap’, maar wijst er op dat het de gemeenten niets extra kost en er nog dit jaar nieuwe bussen rijden. ,,Mercedes neemt alle extra kosten voor zijn rekening, ook voor de huidige bussen die gerepareerd of vervangen moeten worden. In het najaar rijden de chauffeurs in de nieuwste bussen die wel aan de nieuwe milieueisen voldoen, maar het heeft natuurlijk veel te lang geduurd.”

Mercedes denkt er aan om de oude bussen in te zetten in landen waar de regelgeving niet zo streng is.