Lokaal

Nieuwe leeuwen voor capitulatie monument Rijsoord

Bij het capitulatiemonument bij de voormalige Johannes Postschool aan de Rijksstraatweg in Ridderkerk Rijsoord zijn twee nieuwe leeuwen geplaatst. Volgens Ad Los, de eigenaar van het monument, was het niet de eerste keer dat ze gestolen zijn en er dus nu weer nieuwe leeuwen geplaatst zijn.

“Er zijn mensen met minder passie voor het monument en die halen ze er dan toch weer af.”, aldus Los. “Gelukkig hadden we de mallen nog.”

Het hele capitulatiemonument is bijgewerkt. De heg is gesnoeid, de letters zijn opnieuw zwart geverfd en de twee leeuwen zijn extra goed vast gezet. Ook heeft Ad Los beveiligingscamera’s geplaatst in de hoop dat de leeuwen nu wel op hun plek blijven staan.

Het monument tijdens herdenking in 2021 nog zonder leeuwen

Op 15 mei 1940 vond in Rijsoord de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten aan de Duitsers plaats. Generaal Winkelman tekende in de school de overgave. De school is tegenwoordig een museum: Museum Planetarium Johannes Postschool. Zo is het lokaal waarin de capitulatie plaatshad geheel gereconstrueerd met gelijkende poppen in originele uniformen.

Op het herdenkingsmonument bij het museum staat de tekst: “Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel” en op het terrein zelf staat een beeld van generaal Winkelman.

Ondanks dat Ad Los nu met veel plezier in Zierikzee woont, is hij nog dagelijks in het museum te vinden. Dat is nog gewoon open en trekt nog regelmatig veel bezoekers. Het is elke dag mogelijk om op afspraak langs te komen. Mensen die geen afspraak willen of kunnen maken zijn elke 1e zaterdag van de maand welkom tussen 13.00 en 17.00 uur.

Foto’s Wessel Dekker