Lokaal

Nieuwe wijkbrandweerman geeft advies

Waar hang je een rookmelder op? En wat doe je als de vlam in de pan schiet? Martin Bouman (50) is de nieuwe wijkbrandweerman van Ridderkerk. Hij beantwoordt alle vragen over brandveiligheid.

Een vlam in de pan blussen met water: wijkbrandweerman Martin Bouman maakt inwoners niet alleen bewust van brandveiligheid, maar vertelt ook wat ze juist niét moeten doen bij brand. “Als je water bij olie doet, maak je de brand juist veel groter. In plaats daarvan moet je de deksel erop doen en het gas uitzetten”, is een van de tips die hij geeft.

Woningcheck

Dit doet de Ridderkerker niet alleen wanneer hij een voorlichting geeft. Inwoners kunnen hem mailen, zijn tips op sociale media bekijken of hem op straat aanspreken. “Inwoners van Ridderkerk kunnen ook een woningcheck aanvragen. Ik kom dan langs om te kijken hoe ze de brandveiligheid kunnen verbeteren.”
Wekelijks gaat hij bij inwoners op bezoek om hun woning door te lopen. Bouman: “Samen kijken we naar de gevaren. Hangt er bijvoorbeeld op elke verdieping een rookmelder? Worden de pluizenfilters van de wasdroger regelmatig geleegd? Weten ze de weg naar buiten te vinden, ook al staat het huis vol rook? Zo wil ik mensen bewustmaken.”

Wat niet te doen

Bouman was voorheen vijftien jaar beroepsbrandweerman in Rotterdam. Daarna heeft hij twee jaar bij de Landelijke Eenheid van de politie in Driebergen gewerkt. De keuze was snel gemaakt toen de vacature voor wijkbrandweerman in zijn eigen woonplaats vrijkwam. “Mijn hart ligt toch echt bij de brandweer”, glimlacht de Ridderkerker.
Maar in zijn huidige werk staat Martin Bouman niet aan de zijlijn: als er brand is, springt hij zo de brandweerauto in. De ervaringen die hij tijdens het blussen van een brand opdoet, neemt hij ook mee in zijn adviezen. “Laatst was er een brand in een flat. Veel mensen liepen in de weg, waardoor het langer duurde voordat we de brand konden blussen”, geeft hij als voorbeeld. “Ik raad dan ook aan: als er een kleine brand is in een woning, haal dan niet de hele flat leeg. Elke woning is een brandcompartiment, dus de kans is klein dat de vlammen overslaan.”

Deze en andere adviezen gaat Martin Bouman hele jaar door geven. Waar hij op hoopt? “Het zou geweldig zijn de positieve effecten van mijn adviezen later in mijn werk als brandweerman terug te zien.”

Contact met wijkbrandweerman Martin Bouman? Mail naar martin.bouman@vr-rr.nl, stuur een bericht op Instagram of Facebook via @wijkbrandweermanridderkerk, of op Twitter via: @VeiligRdk. U kunt hem ook aanspreken op straat. Wekelijks loopt hij een rondje door winkelcentrum Ridderhof.

Foto: gemeente Ridderkerk