‘Nu snoeien, dan gaat alles in het voorjaar groeien’

De lente lijkt nog ver weg. Toch worden de plantsoenen van de gemeente nu al gesnoeid. ,,We maken ze klaar voor het voorjaar”, legt Bas Breedveld uit. Hij is toezichthouder openbaar groen. ,,De aannemer is op verschillende plekken druk bezig.”

,,Voor sommige planten is het het beste om eens in de zoveel jaar ál het oude, dode hout te verwijde- ren. Dan wordt de plant tot twintig à dertig centimeter boven de grond gesnoeid.” Dat ziet er in het begin een beetje kaal uit. ,,Maar al snel gaan deze planten weer groeien.” Voor andere planten is het beter er alleen takken tussenuit te snoeien. ,,De planten krijgen weer ruimte en zonlicht. Zo blijven ze gezond en leven ze langer.”

,,We hebben ook aandacht voor vogels en andere dieren die in de struiken leven.” Dat is één van de redenen dat het snoeien in de winter gebeurt. ,,Vogels zijn dan nog niet begonnen met het bouwen van een nestje. Bij een zachte winter beginnen ze daar soms eerder mee. Daarom controleren we altijd vlak voordat we beginnen goed of er vogels in de struiken aan het nestelen zijn. Is dat het geval, dan snoeien we niet.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bas Breedveld via b.breedveld@ridderkerk.nl.