Lokaal

Ongekende periode van hoog waterverbruik komt door extreme droogte

Sinds 25 juni ligt het verbruik in ons voorzieningsgebied continu 20% hoger dan normaal. Elke dag gaat de teller voorbij de 140.000 m3, terwijl er op een gewone dag rond de 120.000 m3 wordt geleverd. Het absolute record ligt met 164.595 m3 nog een stukje hoger, maar de lange periode van het hoge verbruik is uniek.

Dat komt vooral door de aanhoudende droogte. De maand juni verliep zeer droog. Gemiddeld over het land viel er 29 millimeter neerslag tegen normaal 68 millimeter. Daarmee eindigde de maand in de top 10 van droogste junimaanden sinds 1906. Tot dusver is ook juli kurkdroog.

Naast de droogte, is juni ook nog een van de warmste maanden ooit. Het is daarom belangrijk om goed te blijven drinken. Dat kan natuurlijk uit de kraan, maar ook uit een van de openbare tappunten.

Blijvend hoog
Ook dit weekend blijft het warm en droog. Het KNMI verwacht in de komende week weliswaar neerslag, maar in combinatie met de hoge temperaturen is de kans groot dat die neerslag komt in de vorm van onweersbuien. Die buien kunnen heel lokaal zijn en dat is dus geen garantie dat het straks overal nat wordt. Dus dat het verbruik nog hoog blijft is te verwachten.

Toch wordt er verwacht dat het waterverbruik de komende weken gestaag zal afnemen. De vakanties beginnen binnenkort en velen zullen een verder oord opzoeken.

Er is voldoende drinkwater, dus aangeraden wordt water goed te gebruiken tijdens deze droge periode.

Bron: Oasen