Oorlogsmonument krijgt schoonmaakbeurt

Het is dit jaar twintig jaar gele­den dat de Rehobothschool het oorlogsmonument op begraaf­plaats Rusthof adopteerde. Leerlingen van groep 8 maken het monument jaarlijks schoon en leggen er bloemen neer.

Op dinsdag 16 april werd er geschrobd, takjes gesnoeid en onkruid weggehaald. Zo is alles schoon en netjes tijdens de aan­ komende Nationale Dodenher­denking op 4 mei.

Ieder jaar worden de leerlingen met wel plezier ontvangen op de begraafplaats. Met de schoon­maak- en opknapbeurt leveren ze een bijdrage aan een mooie herdenking bij het monument.

Traditie van herdenken

Op school krijgen de kinderen verschillende lessen over de Tweede Wereldoorlog. Het blijft belangrijk dat jonge mensen stilstaan bij het leed en de ver­schrikkingen van deze en andere oorlogen.

Burgemeester Anny Attema bracht traditiegetrouw een bezoek aan zowel De Driemaster als de Rehobothschool, “We praten dan over de vervolging van mensen.Ik leg uit dat het niet gebeurde om­ dat ze iets deden wat niet mocht, maar omdat ze ‘anders’ waren. Joods, homoseksueel, zigeuners
en gehandicapten.”

Boeiende gesprekken

De burgemeester merkt dat er dan veel verhalen loskomen. “Iedereen kent wel iemand die wordt gedis­crimineerd, gepest of buitengeslo­ten. Dat is iets van alle tijden. Ik wijs erop dat discriminatie volgens de wet niet mag. Zo ontstaan er boeiende gesprekken”.