Op zoek naar meer visstekken langs de Waal

De Eerste Rijsoordse Hengelsport Vereniging ‘De Waal’ – met leden uit heel Ridderkerk en ver daarbuiten – zag het ledental de afgelopen tijd snel oplopen. ,,We hebben nu zo’n 2600 leden, 230 meer dan een paar maanden geleden’’, zegt voorzitter Jan van der Wulp.

Ook jongeren weten de Ridderkerkse hengelsportvereniging steeds beter te vinden. ,,Op youtube-kanalen is er bijvoorbeeld veel aandacht voor het vissen op karpers. Dat spreekt jongeren aan, zo’n avontuur in een tentje aan de waterkant. Extra mooi is dat onze controleurs weinig klachten krijgen over de manier waarop de visstekken worden achtergelaten.’’

Het visgebied van de hengelsportvereniging is 80 hectare groot en 8 kilometer lang. Het water – een van de schoonste zwemwateren van Zuid-Holland – bevindt zich op het grondgebied van Ridderkerk, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht (Heerjansdam). Met steeds meer woningen aan de waterkant is het aantal visstekken de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Maar een stijgend aantal leden vraagt juist om meer visstekken. Om de mogelijkheden hiervoor te verkennen, bracht wethouder Peter Meij onlangs een bezoek aan de visvereniging.

Paaiplek

,,We zijn op zoek naar meer visplekken, maar we doen dat met respect voor de waardevolle rietkraag’’, benadrukt voorzitter Van der Wulp. ,,De rietkraag is ook voor vissers belangrijk, het is de paaiplek voor de vissen.’’ Voor- al aan de zuidelijke oever zijn er nog wel kansen. ,,Een smalle loopplank vanaf de Waalweg door het riet tot aan de vissteiger is een goede oplossing, die we op meer plekken kunnen toepassen’’, zegt de voorzitter.

Wethouder Meij is blij dat het goed gaat met de hengelsportvereniging. ,,Vissen geeft veel ontspanning. Je gaat op een stoeltje zitten, gooit je hengel uit en je kan genieten van de rust en de natuur. Vissen is een prima uitlaatklep, zeker in coronatijd. Bij het vissen kun je de anderhalve meter-regel makkelijk navolgen.’’

ERHV De Waal is op 22 september 1949 opgericht door enkele tientallen sportvissers. Het lidmaatschap van De Waal geeft ook recht op het vissen in de vijvers van Wevershoek (waar je met elke vispas mag vissen), de wateren van het recreatiepark De Sandelingen in Hendrik-Ido-Ambacht en de gemeentelijke wateren in Hendrik-Ido-Ambacht. Voor iedere visser, of het nu een karpervisser is, of een vliegvisser of gewoon een visser die voor z’n rust komt, heeft dit grote viswater uitstekende mogelijkheden.