Lokaal

Open Imkerdag in Ridderkerk

Aan de Ringdijk 162 in Ridderkerk staat het huis van hobby-imker Wim Kock.  Wim heeft in zijn tuin een bijenstal, ook wel bijenhal genoemd. Dit is een aantal bijenkorven onder een afdak. 

In iedere bijenkorf leeft een bijenvolk met een koningin, die als taak heeft om eieren te leggen. Indien zij niet genoeg eieren legt, wordt zij door de andere bijen gedood en wordt er een nieuwe koningin opgevoed. 
Een bijenkorf levert gemiddeld tussen de 15 en 20 kilo honing per jaar op. 

Ook heeft Wim een speciale bijenkorf, waar hij een houten paneel af kan halen, waarna een glazen ruit zichtbaar wordt, waardoor men de nijvere bijen in de korf kan observeren. 

Vroeger gebruikte men bijenkorven, die van stro, buntgras of wilgentenen gebouwd waren. Wim gebruikt houten bijenkorven. Dit heeft als voordeel, dat de honingraten in houten schuiven gebouwd worden, die makkelijk te verwijderen zijn, zodat hij de honing kan verzamelen, zonder het broed te beschadigen en bijen te doden. Deze schuiven hebben standaard maten, zodat ze tussen de verschillende bijenkorven kunnen worden uitgewisseld. Ook kan men een met honing gevuld raam makkelijk vervangen door een raam met lege honingraten. Op de foto een raam met lege en een deel gevulde honingraten. 

Houten schuif met honingraten

Honing is een natuurproduct, dat lang houdbaar is. Zo heeft men in Egypte in een duizenden jaren oud graf een pot honing gevonden, die nu nog steeds gegeten kan worden. 

Behalve het produceren van honing hebben de bijen een nuttige taak bij de bestuiving van bloemen, door het overbrengen van stuifmeelkorrels van de stuifmeeldraden naar de stamper. 

Meer informatie over bijen en imkers is te vinden op de website van de NBV (de Nederlandse Bijenvereniging) via de link: www.bijenhouders.nl

Door: Erik Jonkman