Lokaal

Openbare verlichting versneld naar led

Ridderkerk wordt steeds duurzamer. De gemeente Ridderkerk gaat de komende jaren de openbare verlichting versneld vervangen door duurzame ledverlichting.

De afgelopen jaren kregen zo’n 3.200 lantaarnpalen al ledverlichting. Door versneld over te stappen, kunnen we eerder profiteren van de voordelen die ledverlichting biedt. Door de hogere energieprijzen verdient de investering in led zich nu ook sneller terug.

Duurzaam

Led is een duurzame vorm van verlichting. Het energieverbruik is laag (minder CO2-uitstoot) en daarmee gaan ook de energiekosten omlaag. Na 2028 is het energieverbruik naar verwachting 21 procent lager ten opzichte van 2023.

Ledverlichting heeft ook als voordeel dat het langer mee gaat dan de huidige verlichting. Led heeft ongeveer 100.000 branduren. Dit is bijna 25 jaar. Bij de huidige verlichting moet gemiddeld elke drie á vijf jaar de lamp worden vervangen. Dit is kostbaar en arbeidsintensief.

Daarnaast kan de nieuwe ledverlichting worden gedimd, bijvoorbeeld op de late avond en in de nacht. Hierdoor is er minder verstoring voor dieren en wordt bovendien nog meer energie bespaard.

1085 lampen

In de periode 2024 – 2028 worden jaarlijks ongeveer 1085 lampen vervangen door led. Hiervoor wordt een planning gemaakt met specifieke locaties. Als er op locaties die het betreffende jaar nog niet aan de beurt zijn onverwachts (conventionele) lampen uitvallen, dan worden deze nog een keer vervangen. Hiervoor is een voorraad lampen beschikbaar.

Foto: Gemeente Ridderkerk