Lokaal

Opening vernieuwde Bibliotheek Centrum

Wie onlangs in de hal van het gemeentehuis was, kan de bedrijvigheid en verandering niet gemist hebben. Er wordt hard gewerkt om de vernieuwde bibliotheek in te richten. Maandag 28 september 2020 opent Bibliotheek Centrum in het gemeentehuis.

De bibliotheek richt zich steeds meer op persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid. Door de vestiging in het gemeentehuis lukt het beter om samen met de partners inwoners te bereiken en helpen. Die partners zijn Gemeente Ridderkerk, Schuldhulpmaatje Ridderkerk, De Muziekschool, Facet, Het Gilde, Vluchtelingenwerk en Grandcafé Burgerzaken.

Doelgroepen

Ridderkerkers kunnen straks terecht in verschillende ‘hoeken’ voor de verschillende doelgroepen. In de peuter-/kleuterhoek staat de collectie voor nul tot zes jaar. De VoorleesHelden komen wekelijks langs en bij de Baby Drive-in zijn (groot)ouders van kinderen tot en met twee jaar welkom voor informatie en boe- kentips rond voorlezen.

De jeugdcollectie is voor kinde- ren van zes tot vijftien jaar. Tijdens de Kinderboekenweek, die start op woensdag 30 september, ontdekken kinderen hier extra veel. Leesboeken, maar ook voor het maken van een werkstuk. Er zijn ook materialen voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Voor jongeren vanaf vijftien jaar is er ook een collectie. Met ‘HipHop in je Bieb’ krijgen alle taalkunstenaar, verhalenvertellers en dromers een platform.

Ontwikkelplein

Op het leesplein vindt u ook het Ontwikkelplein. Hier vindt u naast werk- en studieplekken onder meer spreekuren van organisaties, zoals het Digitaal Inloopspreekuur van Seniorweb. Ook is hier het Taalpunt en het Taalcafé, om de taalvaardigheid te verbeteren.

De maakplaats biedt ruimte voor workshops en trainingen voor jong en oud. Bijvoorbeeld het Bieblab, CoderDojo en 3D-printen. Bij de informatiebalie kan iedereen terecht met vragen over de collectie, inschrijven voor cursussen of het online aanvragen van toeslagen.

De openingstijden zijn straks maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 18.00 uur, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Expositieruimte

De Kunstroute vult de expositieruimte in het gemeentehuis van maandag 5 tot en met vrijdag 16 oktober met een najaarsexpositie. De nieuwe expositieruimte is te vinden in de hal achter Grandcafé Burgerzaken (Als u het gemeen- tehuis binnenloopt rechtsaf en dan doorlopen tot de wand van de zijbeuk.). De traditionele Route is helaas afgelast, maar de leden hebben dat kunnen ombuigen tot de Kunstroute on Tour.

Galeries ImSpa (Scheepsmakerstraat 23) en Friends of Art (Doetseweg 24, Giessenburg) sloegen de handen ineen en deden een aanbod: In beide galeries mag elke kunstenaar zijn/haar beste werken exposeren rond de tijd dat de Kunstroute zou plaatsvinden. Ook de expositie in het gemeentehuis is onderdeel van de tour.

Kijk voor openingstijden van de expositieruimtes en meer informatie op www.imspa.comwww.friendsofart.nl en www.ridderkerk.nl.

Foto’s: Gemeente Ridderkerk