Lokaal

Papillon Fest voor goede doel blijkt groot succes

Terwijl de ene band klaar is, staat de volgende al in de startblokken. Het is een muzikaal komen en gaan bij de eerste editie van het ‘Papillon Fest’ in Ridderkerk.

Tijdens dit muzikale festival is er maar liefst € 162,75 opgehaald voor Stichting Muziekids. Het festival werd georganiseerd door de band Jet Papillon en vond zondag 19 mei 2019 plaats in het centrum Get Rhythm.
“We zijn gigantisch trots op dit resultaat. Dit is boven onze verwachtingen”, zegt Daniel Hagendijk, initiatiefnemer en bassist van de band.

Twee weken geleden vonden ze het nog moeilijk een inschatting te maken van het resultaat, inmiddels is gebleken dat moeite loont. “Het was best wel druk in de avond. Iedereen nam zijn eigen publiek mee, maar er waren ook veel externe mensen die wij niet kenden.” 

Het festival begon ’s middags en duurde tot acht uur in de avond. Terwijl er ’s middags zo’n 50 mensen rondliepen, werden er in de avond tegen de 250 verwacht. “Elk optreden was even geliefd bij het publiek, maar in de avond kwamen de bands die bekender zijn op Youtube en Spotify. Die brengen dan ook hun eigen publiek mee”, zegt Hagendijk. Een belangrijk element in het festival was de diversiteit van de acts. “We hadden rockbands als ‘Left in Suspense, metal muziek van ‘Nihiverse’, maar ook een singer-songwriter genaamd ‘DaintyMyrthe’. Het zijn geen hele bekende namen. We kennen  ze van verschillende optredens en festivals en ze wilden graag meedoen.”

Muziekstudio’s voor kinderen

De benefiet staat geheel in het teken van de Stichting Muziekids. De organisatie verzorgt muziekstudio’s voor kinderen in ziekenhuizen door heel Nederland om kinderen leuke afleiding te bieden gedurende het ziekenhuisverblijf. “Mijn broertje had een hersentumor en is daar vier jaar geleden aan overleden. De omgeving van het ziekenhuis was niet heel gezellig, dus gingen we samen allerlei soorten muziek luisteren. Dat gaf hem een boost. Vandaar dit doel, dat gun ik elk kind”, aldus Hagendijk. Ook de overige bandleden: Koray Findik (gitarist, zanger, schrijver) Luka Čuturić (gitarist, keyboard en back up vocals) en Lisa Ringerwöle (drummer) ervaren het verhaal van Daniel als motivatie voor het evenement.

Vlak naast de deur staat een compleet ingepakte doos. “Het idee was dat mensen konden geven wat ze het waard vonden. We zagen verder ook niet hoeveel erin zat, dat werd pas in de avond bekend gemaakt dus het resultaat was een complete verassing”, vertelt de bassist.

Muzikaal Broederschap

Hagendijk vertelt hoe er ver voor het evenement al veel positieve reacties waren. “We hebben ter promotie posters en flyers opgehangen bij platenwinkels in Rotterdam, folders in brievenbussen gedaan en een openbaar evenement aangemaakt en geadverteerd op Facebook. Dat liep heel goed.” Maar ook op het Papillon fest zelf, merkte de band enthousiasme onder het publiek en de artiesten. “Niemand kon zijn hoofd stil houden. Het was non-verbaal te merken, maar de mensen gaven ook hun complimenten, bijvoorbeeld over dat het goed geregeld was.”

Zo vonden veel artiesten het goede doel ook leuk uitgekozen. “Het is niet een goed doel wat je vaak ziet en dat vind ik er wel leuk aan. Muziek is ook iets wat je samen doet”, zegt Imme de Wilde, drummer van ‘Left in Suspense’. Rubén van Helden van de band Nihiverse beschrijft het als muzikaal broederschap. “Het is niet alleen goed geregeld, maar de muziek is ook heel divers.” Veel artiesten hebben al eerder opgetreden, maar voor singer-songwriter DaintyMyrthe geldt dit niet. “Ik vond het heel spannend om te doen, maar iedereen was enthousiast en aardig. De sfeer is gezellig en je voelt je dan ook meteen welkom,” beaamt ze.

De meeste artiesten zijn Nederlands, maar de band Nihiverse bracht ook buitenlandse bandleden mee. “Ik ben gitaarspeler bij Nihiverse en van oorspring Tsjechisch. Het is  geweldig mee te doen voor zo’n goed doel. Ik wist niet eens dat zoiets bestond. Niemand zou ooit moeten aarzelen om hier een onderdeel van te zijn, zowel bezoekers als artiesten”, zegt Zdenek Bastorek.

Uiteenlopend

Het principe van ‘iedereen is welkom’ liet zich tevens zien in de verschillende leeftijden van het publiek. “Het is super. De band ‘Hearing Dogs For Deaf People’ was mijn favoriet. Als het er volgend jaar weer is, ben ik er zeker bij”, zegt Arti Flinkerbusch (29). De 32-jarige Alexander van Kralingen noemt het uiteenlopend. “Het is gezellig, cool en af en toe ook lekker rustig. Goed initiatief”. Ook het oudere publiek vond het aansprekend. “Alles is er leuk aan. Er zouden zeker veel meer mensen van mijn leeftijd moeten komen”, zegt Corrie Hagendijk (73).

Verbeterpunten

Ondanks het grote succes, ziet de band Jet Papillon ook nog wel verbeteringen. “We hebben goed geadverteerd, diversiteit geleverd en het kindvriendelijk gehouden, maar we zouden voor de volgende keer wel willen kijken of we de locatie beter aan kunnen duiden met bijvoorbeeld borden en wellicht een andere catering regelen”, zegt Hagendijk. Volgens de band komt er volgend jaar definitief een tweede editie. Koray Findik vertelt: “De coöperatie was goed en alles was prima onder controle deze dag”. Hagendijk knikt. “We zijn hartstikke trots op het resultaat en elkaar. Het voelt net als die kick die je in een achtbaan krijgt. Een geslaagde eerste editie.”

Tekst: Willeke Havenaar