Lokaal

Pasjessysteem de oplossing voor De Fakkel?

In het afgelopen weekend barstte de bom in zwembad de Fakkel in Ridderkerk en moest het zwembad ontruimd worden door het personeel. De problemen werden veroorzaakt door mannelijke pubers. Grenzen werden afgetast en overschreden. Groepjes jongens blokkeren soms de wildwaterbaan en voelen even wanneer een meisje langskomt.

Vooral ’s zomers is het een opgave om het voor iedereen leuk te houden. Sinds het buitenbad in 2010 openging, komen op warme zomerdagen soms 2.500 gasten naar de ligweide en de baden. Als de temperatuur boven de dertig graden komt, dan zijn de mensen op hun slechtst. Iedereen heeft toegeleefd naar die warme dag, allemaal willen ze meteen het zwembad in. Normen en schroom verdampen. Jongeren proberen onder de hekken door te kruipen of er overheen te klauteren. Ze hebben allemaal haast, zijn agressief. Er is geen ontzag voor de badmeester.

Dit is geen op zich losstaand incident en dit probleem speelt al vele jaren. Veel Ridderkerkers hebben geen vertrouwen dat het management en de lokale politiek het probleem adequaat oplossen en hebben hun heil gevonden in de zwembaden in de omliggende dorpen, zoals Hendrik Ido Ambacht en Heerjansdam.

Maar waarom moet het wiel opnieuw worden uitgevonden? Vanwege het dubieuze imago van zwembaden, waarin sommige jongens en mannen hun handen niet kunnen thuishouden tegenover meisjes en vrouwen, werd in augustus 2005 het zogeheten biometrisch toegangssyteem ingevoerd en sindsdien waren er vrijwel geen hufterige zwemmers meer gesignaleerd. Na een proefperiode werd het systeem destijds definitief ingevoerd. Bij het eerste bezoek aan De Fakkel werden vingerafdruk en gezichtsscan opgeslagen. Als mensen zich daarna misdroegen kwamen ze op een zwarte lijst en kwamen ze het zwembad niet meer in.

Andere overlastgevers bleven weg of hadden ze hun gedrag verbeterd, lichtte Twan Theelen in 2009 in een interview in de Volkskrant al toe.

Het strenge toegangssysteem zou ertoe leiden dat veel bezoekers uit andere plaatsen naar het Ridderkerkse bad kwamen omdat ze wisten dat ze daar rustig konden zwemmen.

In de zomer van 2006, toen er nog alleen een binnenbad was, had het zwembad negenduizend kaarten uitgegeven aan volwassenen en aan kinderen vanaf 12 jaar. Het zwembad hanteerde de gezichtsscan alleen op risicodagen, zoals woensdagmiddag, vrijdagavond en zondag. Theelen noemde in het desbetreffende interview in de Volkskrant het biometrische toegangssysteem een groot succes, want uit onderzoek bleek dat het publiek zich veiliger voelde: ‘Ouders durven hun dochters weer af te zetten bij het zwembad.’ Het was een succes. Toen het veiliger was geworden, werden de poortjes weer opgeborgen.

Maar helaas de geschiedenis herhaalt zich en voor de lokale politieke partij 18Plus is dit een serieus probleem en hebben dit als speerpunt in hun verkiezingsprogramma opgenomen. Nu het afgelopen weekend uiteindelijk escaleerde zijn er meer lokale politieke partijen wakker geworden en proberen de feiten boven water te krijgen. Veel Ridderkerkers begrijpen de houding van het management van zwembad de Fakkel niet. Zij menen dat wanneer een pasjestoegangssysteem goed heeft gefunctioneerd, waarschijnlijk na gebruik goed is opgeslagen, dan niet opnieuw geïnstalleerd kan worden. Of dit het huidige zwemseizoen nog zal gaan plaats vinden is nog maar de vraag……

Update 18.15 uur – Jongeren onder de 21 jaar zijn zonder hun ouders voortaan tot 14.00 uur ’s middags niet meer welkom in het buitenbad van zwembad De Fakkel in Ridderkerk. De leiding van het zwembad heeft die maatregel, die in elk geval geldt voor de weekenden en drukke dagen, genomen.

De Nieuws en Co bus bij zwembad de Fakkel

Foto: Eric Harreman
Video: Youtube RTV Rijnmond