Lokaal

‘Pesten melden is geen klikken!’

Pesten kan heftige gevolgen hebben. Kinderburgemeester Meike Oosterwijk introduceert daarom een brievenbusdoos waarin leerlingen (anoniem) kunnen aangeven als er een pestsituatie is binnen de school.

De brievenbusdoos geeft leerlingen een extra mogelijkheid om pesten te melden. Het geeft tegelijkertijd ook aan dat er op school iets tegen pesten wordt gedaan. Meike: “Deze brievenbusdoos is niet voor de ‘gewone post’, maar heeft een andere betekenis. Kinderen kunnen er (anoniem) een berichtje in stoppen. Bijvoorbeeld als je gepest wordt en je wilt er iets over kwijt. Of als je het pesten ziet gebeuren, maar niet goed weet wat je ermee aan moet. De leraar of vertrouwenspersoon kan hier dan het nodige mee doen.” Zo probeert Meike de drempel te verlagen om pesten te melden.

De gevolgen van pesten zijn enorm. Daarom is het belangrijk daar als school regelmatig aandacht aan te besteden. Naast dat elke school een protocol tegen pesten heeft, is dit een extra hulpmiddel dat Meike op de Rehobothschool, haar eigen school, wil inzetten. Het is een laagdrempelige manier voor leerlingen om eventuele pesterijen te melden.

Het ijs breken

“Zelf word ik niet gepest en pest ik ook niet. Ik heb het op school weleens zien gebeuren. Dat vond ik best wel zielig, want niemand vraagt erom gepest te worden. Een grapje moet natuurlijk kunnen, maar het moet niet uit de hand lopen. Daarom heb ik de brievenbusdoos bedacht.”

Natuurlijk kan een pestkop hier zelf ook aan meedoen. Het kan het ijs breken om over een bepaalde situatie te praten en tot een oplossing te komen. Aan de hand van eventuele meldingen kan het pesten in de groep bespreekbaar gemaakt worden. Zo kan de sfeer op school of in de groep verbeteren. Een positief klimaat is fijn voor de leerlingen, maar ook voor de leraren. 

Meike: “De brievenbusdoos staat de komende weken bij mij op school, maar andere scholen kunnen er een aanvragen. Ik kom de brievenbusdoos dan graag persoonlijk brengen.”

Stuur een e-mail naar e.buljubasic@ridderkerk.nl voor meer informatie of het aanvragen van de brievenbusdoos.

Foto: Gemeente Ridderkerk