Lokaal

Poëzietegels worden vernieuwd

Ze liggen op allerlei plekken in Ridderkerk: tegels met korte dichtregels of een rijmpje. Deze 45 ‘poëzietegels’ worden vernieuwd.

De tegels zijn in 2014 neergelegd op initiatief van De Ridderdichters, een gezelschap van liefhebbers van het maken van gedichten. Maar door weersomstandigheden en slijtage zijn veel van de poëzietegels bijna onleesbaar geworden. Met hulp van de gemeente worden ze de komende tijd vervangen door nieuwe exemplaren met dezelfde teksten.

In het bijzijn van De Ridderdichters plaatste wethouder Fleur Stip (cultuur) vorige week woensdag 27 juli de eerste vernieuwde poëzietegel. De tegel met de tekst ‘Om de hoek leen je een boek’ wijst de weg naar het gemeentehuis, waarin sinds 2020 ook de bibliotheek gehuisvest is. Deze tegel is verhuisd van de vroegere plek van de bieb aan het Sint Jorisplein naar het trottoir van de Raadhuispassage. De andere exemplaren behouden hun plek.

Kennismaken

Wethouder Stip maakte van de gelegenheid gebruik om als nieuwe cultuurwethouder verder kennis te maken met De Ridderdichters. In het gemeentehuis vertelden de dichters hoe hun passie begon en wat het hen heeft gebracht. Het gezelschap werd in 2009 opgericht door Elly Mans-Los, dominee Martin de Geus en Henk Ubas. Hun doel was een ontmoetingsplaats te creëren voor lokale dichters en dichters van buiten de gemeentegrenzen die warme banden hebben met Ridderkerk.

Foto: Gemeente Ridderkerk